MZZ iranskemu veleposlaniku: Zagovarjamo človekove pravice

Svet 12. Jul 202107:38 > 21:15 4 komentarji
Janez Janša
Srdjan Živulovič/BOBO

Po sobotnem pozivu slovenskega premierja Janeza Janše k neodvisni preiskavi pokola političnih zapornikov v Iranu je iranski zunanji minister za pojasnila poklical visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU. Ta je izrazil obžalovanje ob Janševi izjavi. Ministrstvo za zunanje zadeve je medtem govorilo z iranskim veleposlanikom v Sloveniji.

Po sobotnem pozivu slovenskega premierja Janeza Janše k neodvisni preiskavi pokola 30 tisoč političnih zapornikov v Iranu leta 1988 je v nedeljo zvečer iranski zunanji minister Džavad Zarif telefoniral visokemu predstavniku Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josepu Borrellu, poroča tiskovna agencija Mehr. Zarif je obsodil “nesprejemljivo” dejanje slovenskega premierja in pozval k takojšnji razjasnitvi stališča EU do tega vprašanja, tudi ob dejstvu, da Slovenija trenutno predseduje Svetu EU.

Borrell je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju v odgovoru na novinarsko vprašanje povedal, da je govoril s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, na zasedanju pa da o tem niso javno razpravljali. Pojasnil je, da je v nedeljo na poti iz Hrvaške v Bruselj po telefonu govoril z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom, ki ga je vprašal, ali stališča, ki jih je izrazil Janša kot predsedujoči Svetu EU, izražajo uradna stališča EU, saj da je bilo nekaj zmede, ker Slovenija sedaj predseduje Svetu EU.

Borrell je, kot je povedal, iranskemu ministru pojasnil, da lahko ima članica unije svoja stališča o določenih temah, a da ta, četudi ta članica predseduje Svetu EU, ne predstavljajo uradnih stališč EU.

Spomnil na primer z Orbanom

Na zunanjepolitičnem področju uradna stališča EU na ravni voditeljev predstavlja predsednik Evropskega sveta Charles Michel, na ministrski ravni pa visoki zunanjepolitični predstavnik, je še poudaril Borrell. Ob tem je spomnil na podoben primer, ko je madžarski premier Viktor Orban podal izjave glede Kitajske, ter ponovil, da kot takrat tisto ni bilo stališče unije, tudi v primeru izjav slovenskega premierja to ni bilo stališče unije. Stališče unije glede Irana je po Borrellovih besedah uravnoteženo – izvajati političen pritisk, ko je to potrebno, in obenem poskušati sodelovati, ko je to potrebno, na primer glede iranskega jedrskega programa.

Same vsebine Janševih izjav Borrell ni izrecno komentiral. Na podlagi neuradnih informacij pa je mogoče razumeti, da se Bruslju sama sporočila glede človekovih pravic ne zdijo sporna, pač pa da je vprašljiv način, kako so bila podana.

Premier Janša je na sobotnem dogodku v organizaciji iranske diaspore pozval k neodvisni preiskavi pokola 30 tisoč političnih zapornikov v Iranu leta 1988. “Za skoraj 33 let je svet pozabil na žrtve pokola. To se mora spremeniti,” je v nagovoru na dogodku Free Iran World Summit, ki ga vsako leto organizira iranska diaspora, dejal Janša.

Iransko zunanje ministrstvo je zato po udeležbi slovenskega premierja na virtualnem srečanju po njihovi oceni “teroristične skupine” veleposlanico Slovenije v Teheranu Kristino Radej poklicalo na pogovor. Na pogovoru so obsodili udeležbo Janše na srečanju. Veleposlanici so povedali, da je udeležba “v nasprotju z običajno diplomatsko prakso in duhom medsebojnih odnosov”.

“Aktivnosti Slovenije nikoli proti katerikoli državi”

Slovensko zunanje ministrstvo je danes iranskemu veleposlaniku v Sloveniji pojasnilo, da Slovenija vselej zagovarja človekove pravice in temeljne svoboščine. “To je v skladu z našimi vrednotami in zakonodajo. Slovenija in Evropska unija temeljita na odločni zavezanosti spodbujanju in zaščiti človekovih pravic, demokracije in pravne države po vsem svetu. To je v središču naših odnosov z drugimi državami in regijami,” so poudarili.

Slovenija bo prek veleposlaništva v Teheranu – v tesnem sodelovanju z Evropsko službo za zunanje delovanje (EEAS) in visokim predstavnikom Borrellom – še naprej predstavljala EU v Iranu kot lokalno predsedujoča država. Z EEAS bodo še naprej v rednem stiku in usklajevali morebitne nadaljnje aktivnosti, so zapisali na MZZ.

“Aktivnosti Slovenije nikoli in na noben način niso uperjene proti katerikoli državi, ampak so v bran spoštovanja univerzalnih človekovih pravic in dostojanstva vsakogar,” so poudarili.

V Evropski komisiji ne komentirajo

V tiskovni službi predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela so danes na vprašanje, ali je Michel govoril z Janšo o tem ter ali se mu zdijo dejanja in besede slovenskega premierja primerne, odgovorili, da tega ne komentirajo.

Da zadeve ne komentirajo, so dejali tudi v Evropski komisiji. Povedali so še, da predsednica Ursula von der Leyen z Janšo o tem ni govorila.

V evropski politični skupini socialistov in demokratov (S&D) so medtem zahtevali pojasnila glede Janševe udeležbe na dogodku. Poudarili so, da je bila skupina, ki je organizirala dogodek, do leta 2009 na seznamu terorističnih organizacij v EU, zato je podpora premierja predsedujoče države taki skupini “izjemo neodgovorna” ter spodkopava prizadevanja EU za oživitev iranskega jedrskega sporazuma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje