Iskreno opravičilo iranske plezalke? Dvom ostaja, v zapis naj bi bila prisiljena

Svet 19. Okt 202207:26 1 komentar
Elnaz Rekabi
PROFIMEDIA

Iranska plezalka Elnaz Rekabi, ki je na prvenstvu v Seulu nastopila brez naglavne rute, se je na družbenem omrežju Instagram opravičila za skrb in sporočila, da je brez pokrivala nastopila "pomotoma". Medtem ko zaradi izbire besed mnogi dvomijo, da je objavo zapisala prostovoljno oziroma brez prisile, so športnico kot junakinjo v Iranu pričakali podporniki, piše britanski BBC.

Elnaz Rekabi, iranska plezalka, ki je ta konec tedna na prvenstvu Južni Koreji nastopila brez naglavne rute, se je na družbenem omrežju Instagram oglasila prvič po nastopu. Potem ko je – predvsem na Twitterju – prevladalo mnenje, da je Iranka z “zgodovinsko” gesto izkazala podporo protestom za pravice žensk v svoji državi, je v torek sporočila, da je brez pokrivala nastopila “pomotoma”.

Rekabi je s tem, ko si je na azijskem prvenstvu v Seulu nadela le trak, kršila pravila Islamske republike, ki ženskam zapoveduje, da morajo imeti pokrite lase in nositi ohlapna oblačila – ta pravila namreč veljajo tudi za športnice, ki državo predstavljajo na tujem.

V objavi na Instagramu piše, da se športnica opravičuje za skrb, ki jo je povzročila. “Zaradi slabega časovnega trenutka in nepričakovanega poziva, naj začnem plezati, pomotoma nisem nosila naglavne rute,” je še zapisano v objavi. Plezalka naj bi se sicer v Iran vrnila s svojo ekipo po prvotnih načrtih.

BBC v perzijskem jeziku (BBC Persian) je po nastopu plezalke poročal, da Elnaz Rekabi prijatelji ne morejo kontaktirati, kasneje pa, da je plezalka že na poti nazaj v Teheran. Da je plezalka Seul zapustila v torek zjutraj, so potrdili tudi na iranski ambasadi v južnokorejski prestolnici. Ob tem so po navedbah BBC zanikali vse, kar so imenovali “lažne novice, laži in lažne informacije”. Kot smo pisali, naj bi bila po nekaterih informacijah zasežena njen mobilni telefon in potni list.

Po poročanju britanskega BBC se je v iranski prestolnici ob plezalkinem prihodu zbralo kar nekaj ljudi. Kot je razvidno iz posnetkov, so ploskali in skandirali, da je Elnaz junakinja. Kje je športnica zdaj, po navedbah BBC ni znano.

Kmalu po objavi na Instagramu in “opravičilu” so vzniknili prvi dvomi v iskrenost športničinega zapisa. Novinarka BBC Persian Rana Rahimpour je v torek poročala o ocenah ljudi, ki na podlagi izbranih besed menijo, da je plezalka objavo na Instagramu zapisala pod prisilo. Kot še poroča BBC, so se tudi druge iranske športnice, ki so na tujem tekmovale brez naglavne rute, znašle podpritiskom iranskih oblasti, naj se opravičijo na podoben način, kot naj bi se Elnaz Rekabi na Instagramu. Nekatere so se prav tako odločile, da se v Iran ne vrnejo.

Ena od njih je šahistka Shohreh Bajat, ki naj bi ji po tem, ko je zakrožila njena fotografija brez hidžaba s prvenstva v Šanghaju, grozili s smrtjo. Takrat je vztrajala, da je naglavno ruto nosila, kasneje pa si je nehala pokrivati lase in je v strahu pred sankcijami za zaščito zaprosila Veliko Britanijo.

“Morala sem izbrati stran, saj mi je bilo naročeno, naj se opravičim na Instagramu in v javnosti,” je Bajat svojo izkušnjo opisala za BBC. “Dobila sem seznam nalog. Vedela sem, da če bom stvarem, v katere ne verjamem, sledila, da če se opravičim zato, ker nisem nosila rute, da si ne bom mogla odpustiti,” je dodala. Potezo športne kolegice Elnaz Rekabi je označila za “močno” in dejala, da dejanja govorijo glasneje od besed.

Protesti v Iranu, ki jih je sprožila smrt 22-letne Mahse Amini po pridržanju s strani moralne policije, se nadaljujejo. Oblasti demonstrante preganjajo, zaradi nasilnega pregona in arbitrarnih aretacij pa so v torek “globoko zaskrbljenost” izrazili tudi v Uradu Združenih narodov za človekove pravice. Ob tem so opozorili, da naj bi bilo, skladno z nekaterimi viri, med protesti ubitih 23 otrok. Po podatkih nevladne organizacije Iran Human Rights s sedežem na Norveškem naj bi sicer varnostne sile na protestih ubile 215 ljudi. Ne spreglejte prispevka “Ženske, življenje, svoboda”: kako so ženske povedle upor zoper iranski režim.

Na proteste v Iranu se je odzval tudi Slovenski center Pen in podprl iranske protestnike, ki se borijo za temeljne človekove pravice in svobodo oblačenja, ter obsodil nasilje nad protestniki. “V Slovenskem in Mednarodnem centru PEN najodločneje obsojamo politiko, ki zatira, ponižuje, uničuje, pretepa, zapira, muči in celo ubija državljanke in državljane samo zato, ker se borijo za svobodo in enakopravnost. Za temeljne človekove pravice. Toliko huje je, če države to počnejo v imenu t. i. višjih ciljev, za obrambo t. i. moralnih vrednot, za zaščito vere ali na splošno zaradi t. i. umiritve razmer. Svoboda izražanja je tako kot pravica do mirnega protestiranja temeljna človekova pravica. Zato se bomo vedno postavili na njeno stran in branili tiste, ki se zavzemajo zanjo,” so zapisali v izjavi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje