Italija odstopa od kitajske pobude nove svilne poti

Svet 06. Dec 202314:51 0 komentarjev
Premierka Giorgia Meloni in zunanji minister Antonio Tajani
Premierka Giorgia Meloni in zunanji minister Antonio Tajani (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajsko pobudo En pas, ena cesta zapušča Italija. Ta je Peking že obvestila, da od sporazuma, sklenjenega pred štirimi leti, odstopa in ga ne namerava podaljšati. "Svilna pot ni naša prednostna naloga, saj smo videli, da ni prinesla želenih učinkov," je potezo komentiral italijanski zunanji minister in podpredsednik vlade Antonio Tajani.

Italija je Kitajsko uradno obvestila, da se umika iz pobude En pas, ena cesta (Belt and Road Initiative), znane tudi kot nova svilna pot. Sporazum, ki ga je Italija leta 2019 podpisala kot prva in za zdaj edina izmed večjih držav Zahoda, se izteče marca 2024.

Sporazum bi se samodejno podaljšal, če vlada v Rimu ne bi Pekinga vsaj tri mesece vnaprej pisno obvestila, da od sporazuma odstopa. Pismo z obvestilom o odstopu naj bi kitajska stran že prejela, je za Reuters dejal neimenovani državni uradnik.

Odstop od iniciative je danes na tehnološkem forumu Adnkronos komentiral tudi italijanski zunanji minister in podpredsednik vlade Antonio Tajani. “Svilna pot ni naša prednostna naloga, saj smo videli, da ni prinesla želenih učinkov,” je dejal minister. Kot je izpostavil, so države, ki niso del kitajske pobude, beležile boljše gospodarske rezultate.

Tajani, ki je junija po smrti Silvia Berlusconija prevzel vodenje najmanjše vladne stranke Naprej Italija, je na forumu zatrdil, da izstop ne pomeni negativne poteze proti Kitajski. “Lahko še naprej vzdržujemo odlične odnose in intenzivno delamo na tem, da bi okrepili našo prisotnost na trgu,” je dejal zunanji minister.

Italijanski odstop od projekta nove svilne poti ni presenečenje. Predsednica vlade Giorgia Meloni je že ob nastopu mandata najavila odstop od sporazuma, to pa je kasneje znova potrdil tudi obrambni minister Guido Crosetto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!