Od pevca na križarkah do milijarderja in vplivnega politika s številnimi aferami

Svet 12. Jun 202319:39 2 komentarja
Silvio Berlusconi
Foto: PROFIMEDIA

Ob novici, da je umrl Silvio Berlusconi, je bilo mogoče v Italiji slišati skoraj enake izjave. S smrtjo 86-letnega politika se je končalo posebno obdobje italijanske zgodovine. Berlusconi namreč ni bil le ekscentrični štirikratni premier, ki je ta položaj zasedal najdlje v povojni zgodovini države. Njegov populistični način vodenja države, škandali in medijski imperij so v vsakdan Italijanov prodirali bolj, kot si človek lahko misli.

Čeprav se je Silvio Berlusconi mednarodni javnosti v spomin vtisnil kot aktiven politik, je na odprti politični sceni preživel “le” zadnja tri desetletja. Seveda povsem brez politične zaslombe ni bil tudi pred letom 1994, ko je najavil svoj spust na politično polje.

Vendar je bil Berlusconi do tedaj predvsem poslovnež. V ta svet je po kratki karieri pevca in zabavljača na ladjah za križarjenje vstopil leta 1963, ko je v Milanu odprl nepremičninsko podjetje Edilnord, ki se je ukvarjalo z gradnjo stanovanj. Berlusconi se je z gradnjo stanovanjskih sosesk in ustanavljanjem novih podjetij ukvarjal dobršen del sedemdesetih let.

Naslednje desetletje pa je iz uspešnega nepremičninarja naredilo medijskega tajkuna. Berlusconi se je v medijski svet podal leta 1976, ko je kupil majhno kabelsko televizijsko postajo Telemilano. Kot piše Rai News, se je majhna milanska postaja dve leti kasneje preimenovala v Canale 5, istega leta pa je nastopila še ena prelomnica. Vzpenjajoči se poslovnež je ustanovil holding Fininvest, pod katerega je v naslednjih letih prešlo več novih televizijskih postaj in drugih podjetij.

Berlusconijev nastajajoč televizijski imperij je v osemdesetih zaneslo tudi v Koper, kjer je Fininvest sodeloval z regionalno postajo za italijansko manjšino TV Koper-Capodistria. Kot so zapisali na spletni strani omenjene televizije, so v tem času prenašali predvsem športne programe, ki so pri občinstvu poželi velik uspeh.

Vzpon Berlusconijevih televizijskih postaj je razburkal italijansko medijsko krajino, kjer je do tedaj dominirala javna televizija Rai. Leta 1984 je imel pod okriljem Fininvest že tri komercialne televizije, kar je pomenilo izenačenje s številom javnih postaj. Zapletlo pa se je pri zakonodaji, ki komercialnim televizijam ni dovoljevala oddajanja na nacionalni ravni. Pri Fininvestu so v zakonodaji našli luknjo in program oddajali prek lokalnih ter regionalnih oddajnikov in postaj.

Silvio Berlusconi
PROFIMEDIA

Zaradi takšnega oddajanja so nekatere italijanske dežele Berlusconijeve programe zatemnile. Na pomoč mu je priskočil kar premier Benedetto Craxi, ki je blokado v nekaj dneh odpravil z dvema dekretoma. Berlusconijeve televizije so si po končni zakonski rešitvi v devetdesetih izborile mesto največje zasebne televizijske mreže.

Spust na politično polje

Devetdeseta so prinesla nov zasuk v Berlusconijevi karieri. V televizijskem nagovoru je januarja 1994 z besedami, da se spušča na politično polje, najavil vstop v politiko. Rodila se je stranka Naprej Italija, ki jo je medijski mogotec in novopečeni politik popeljal skozi številne koalicije, opozicije in štiri premierske mandate. Njegov prihod je prišel v času, ko so italijansko politiko pretresale obsežne preiskave povezanosti politikov z mafijskimi organizacijami.

Naprej Italija je na volitvah leta 1994 z drugimi desnimi strankami prepričljivo zmagala, njen vodja pa je postal premier. Prva Berlusconijeva vlada je padla še isto leto, ko jo je zapustila ena od koalicijskih strank, padli premier pa je zaradi sumov sodelovanja z mafijo dobil povabilo na milansko sodišče. Ponovno je na premierski stol sedel leta 2001 in na čelu vlade do leta 2005 oddelal dva mandata. Leto kasneje je Berlusconi volitve znova izgubil, a se je po padcu levosredinske vlade na položaj znova zavihtel leta 2008. Svoj zadnji premierski mandat je po težavah, ki jih je prinesla finančna kriza, zaključil leta 2011.

Populistični in nepredvidljivi Berlusconi v kriznem obdobju, ki je hudo prizadelo Italijo, mednarodnih partnerjev in domače javnosti ni navdajal z zaupanjem. Ko so italijanski novinarji leta 2011 povprašali takratno nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ali jih je Berlusconi na sestanku pomiril, sta se voditelja le nasmejala.

Silvio Berlusconi
Berlusconi ob nastopu prvega premierskega mandata (Vir: PROFIMEDIA)

“Zagoreli” Obama, rožički in bunga-bunga zabave

S svojimi gestami in izjavami, ki so bile pogosto neokusne in povsem neprimerne, je dvigal prah doma in na tujem. Nekdanjega predsednika ZDA Baracka Obamo je opisal kot zagorelega, na uradnem fotografiranju je španskemu kolegu po osnovnošolsko pokazal rožičke, za italijansko sodstvo pa je dejal, da je rak države. Berlusconijevi nastopi in način vodenja so bili taki, da so si v slovarju prislužili čisto poseben izraz. Opisuje ga termin berluskonizem (berlusconismo).

Štirikratnega premierja je od vstopa v politiko spremljala tudi kopica obtožb, ki so segale od utaje davkov do plačevanja mladoletnic za spolne usluge. Prav v tem primeru, ki je širši javnosti znan kot “afera bunga-bunga”, se je letos z oprostilno sodbo končalo še zadnje sojenje. Berlusconija je obtožnica bremenila, da je mladoletni Karimi al Mahrough – Ruby Rubacuori leta 2010 plačeval za spolne usluge.

Silvio Berlusconi
PROFIMEDIA

Oprostili so ga še v približno 30 sodnih postopkih, s pravnomočno obsodbo pa se je končal le eden. Leta 2013 so ga obsodili zaradi utaje davkov. Sledila je izključitev iz senata in prepoved kandidature na politične položaje. Berlusconi je v času prepovedi italijansko politiko kreiral iz ozadja. Tako je bilo vse do leta 2018, ko je sodišče prepoved umaknilo. Sledil je Berlusconijev veliki povratek v prve vrste desnosredinske politike. Leta 2019 je bil izvoljen za evropskega poslanca, na zadnjih volitvah pa je sledila vrnitev v poslansko klop.

Stranka Naprej Italija je v času Berlusconijevega političnega izgnanstva izgubila primat na desnem polu. Prehitela sta jo stranki Liga pod vodstvom Mattea Salvinija in Bratje Italije trenutne premierke Giorgie Meloni, s katerima je Naprej Italija vstopila v koalicijo.

Zadnja leta Berlusconijevega življenja so zaznamovale vse pogostejše zdravstvene težave. Prestal je več operacij, srčnih zapletov in covid-19. Maja je zaradi okužbe dihal pristal v bolnišnici, kjer so mu odkrili kronično levkemijo.

Berlusconi si je v slabih 30 letih politične kariere ustvaril številne nasprotnike, ki so ga kritizirali zaradi populističnega vodenja države, škandalov in kopice hudih obtožb. Ne glede na to pa so danes tudi politiki s povsem druge strani političnega spektra poudarjali njegov velik vpliv, ki ga je pustil Italijanom. Prevladujoč odnos do pokojnega milijarderja, čigar premoženje po ocenah La Repubblice znaša 3,6 milijarde evrov, dobro ponazorijo besede nekdanjega sredinskega premierja Mattea Renzija. “Številni so ga oboževali in mnogi sovražili. Vsi pa morajo priznati, da je bil Berlusconijev vpliv na njihova življenja brez primere.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje