Italijanska vlada bi vandale kaznovala z globo do 60 tisoč evrov

Svet 12. Apr 202317:07 0 komentarjev
vandalizem, kip Vittoria Emanuela II. v Milanu
PROFIMEDIA

Ultimate Generazione, italijanska skupina podnebnih aktivistov, se je odločila, da na nujnost reševanja podnebne krize opozori na precej nenavaden način: z barvami so poškropili številne kulturne spomenike, znamenite stavbe ali umetniška dela. Odzvala se je italijanska vlada, ki je parlamentu predlagala novo zakonsko uredbo. Ta bi za tiste, ki poškodujejo kulturne dobrine, predvidela globe v višini do 60 tisoč evrov.

Po akcijah, v katerih so se podnebni aktivisti lotili umetniških del in spomenikov, želi italijanska vlada strožje kaznovati vandalizem nad kulturnimi dobrinami. Vlada je tako sprejela zakonsko uredbo, ki predvideva različne globe za tiste, ki uničijo, oskrunijo ali poškodujejo kulturne dobrine.

Kot je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa povedal italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano, zakonska uredba predvideva plačilo globe v višini od 10.000 do 60.000 evrov. Parlament ima sedaj 60 dni časa, da uredbo spremeni v zakon.

italijanski minister za kulturo Gennaro Sangiuliano
PROFIMEDIA

“Napadi na spomenike in umetniška prizorišča povzročajo gospodarsko škodo skupnosti,” je po seji italijanske vlade v Rimu povedal Sangiuliano in dodal, da je za njihovo čiščenje potrebno visoko specializirano osebje ter dragi stroji. Storilci morajo zato prevzeti tudi finančno odgovornost, je še povedal minister ter podnebne aktiviste označil za “ekološke vandale”.

Po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa namerava ministrstvo za kulturo prihodke od pobranih glob uporabiti za čiščenje in popravilo spomenikov.

Znameniti vodnjak polni voda črne barve

Podnebni aktivisti počrnili vodo v vodnjaku Barcaccia v bližini Španskih stopnic
PROFIMEDIA

Po tem, ko so člani skupine Ultimate Generazione povzročili, da je voda enega najbolj znamenitih rimskih vodnjakov Barcaccia v bližini Španskih stopnic počrnela, je Sangiuliano že v začetku meseca povedal, da vlada razmišlja o tem, da bi podnebni aktivisti, ki napadajo spomenike ali umetniška dela, plačali njihovo obnovo. Akcija je bila zadnja v vrsti akcij, s katerimi je omenjena skupina želela opozoriti na potrebo po reševanju podnebne krize.

Podnebni aktivisti z barvo oškropili kip Vittoria Emanuela II. v Milanu
PROFIMEDIA

Prejšnji mesec so člani skupine z oranžno barvo poškropili stene palače Palazzo Vecchio v Firencah, v kateri je mestna hiša. V sklopu svojih akcij pa so med drugim z barvami poškropili tudi pročelje senata v Rimu, operno hišo La Scala v Milanu in kip Vittoria Emanuela II. v Milanu ter se prilepili na Botticellijevo sliko Pomlad v galeriji Uffizi in skulpturo Laokoontova skupina v Vatikanu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!