Iz Londona za N1: Moje srečanje z njenim veličanstvom in vtis na ta čustveni dan

Svet 08. Sep 202221:20 0 komentarjev
Kraljica in Peter Horrocks
BBC

Peter Horrocks je svetovalec uredniškega odbora United Medie, del katere je tudi N1 Slovenija. Pred tem je bil dolga leta direktor BBC World Service in na tej funkciji, kot prikazuje tudi naslovna fotografija, srečal njeno veličanstvo, kraljico Elizabeto II., ko je obiskala BBC. Televizijski voditelji, ki so bili takrat v programu v živo, so bili zelo presenečeni, ko so jo zagledali, ona pa se je čez steklo z njimi pošalila. Vendar ji je bila zelo pomembna tudi resna plat simbolike njene vloge, v tekstu za N1 ob smrti kraljice zapiše Peter Horrocks in doda: Na prvo mesto je vedno postavljala dolžnost. Bila je vir stabilnosti in kontinuitete v obdobju velikih sprememb tako v Združenem kraljestvu kot po svetu.

Ko me je dosegla vest, da je umrlo njeno veličanstvo, kraljica Elizabeta II., sem ravno prešteval bankovce, s katerimi sem plačeval. Občutek ob tako vsakodnevnem dejanju je bil v Veliki Britaniji nenadoma povsem drugačen.

Kraljičin obraz je na vsakem bankovcu in tako je bilo vseh 62 let mojega življenja. Pomislil sem, da bodo morali zdaj, ko je umrla, spremeniti vse te bankovce. Trenutek je bil čustven. Na eni strani tako vsakdanja podrobnost, na drugi pa simbol tega, kako je kraljica – v Veliki Britaniji vedno “Kraljica [The Queen]”, nikoli “kraljica Elizabeta” – prisotna v vsaki pori življenja v tej državi.

Spomin me je ponesel v trenutek, ko sem kraljico na sedežu BBC tudi srečal. Tam sem bdel nad novicami BBC iz sveta. Bila je že krepko v svojih osemdesetih letih, a je bila vitalna, vedra in dobro informirana. Popeljali smo jo po uredništvu, in ko se je nenadoma pojavila za voditelji, ki so vodili program v živo, so bili videti šokirani, da jo vidijo.

Kraljica na BBC
BBC

Njeno veličanstvo pa se je z njimi čez steklo pošalilo, skratka, kraljica se je bila pripravljena tudi ne jemati preveč resno. Vendar ji je bila izjemno pomembna tudi resna plat simbolike njene vloge. Ko je govorila z novinarji BBC, ki so delali po svetu, smo se pogovarjali, kako prav kraljica in BBC v svetu simboliziramo najboljše, kar Britanija premore.

Kraljica in Peter Horrocks
BBC

Ko sem kot direktor BBC Wold Service potoval po svetu, sem bil v kateremkoli taksiju, kjer je komunikacijo oteževala jezikovna vrzel, lahko prepričan, da bodo takoj vedeli, od kod sem, če omenim bodisi Manchester United bodisi kraljico (ob tem sem z rokami nakazal krono).

Slava po svetu in predanost kraljici v Združenem kraljestvu temeljita na njenih osebnih značilnostih. Na prvo mesto je vedno postavila dolžnost. Bila je vir stabilnosti in kontinuitete v obdobju velikih sprememb tako v Združenem kraljestvu kot po svetu.

Rodila se je v času, ko je britanski imperij še vedno obstajal, ko je njena država dejansko vladala četrtini prebivalstva sveta. A se je prilagodila. Skupaj s svojo državo. Vodila je z zgledom in ne z ukazi.

Vedela je, da so vrednote Britancev – poštenost, odprtost, skrb za širši svet, skromnost, nevpadljivost – tudi način za komuniciranje s svojimi podaniki in državljani sveta o najpomembnejšem.

Njena smrt je šok za prebivalce Britanije in za mnoge po svetu. To je čustveni čas tudi zame in vse nas v Britaniji. Vendar je obenem tudi čas za razmislek, iz katerega lahko črpamo tolažbo in moč za predano življenje ter vir navdiha za prihodnost.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!