Iz Rumenega morja izvlekli dele severnokorejske vesoljske rakete (FOTO)

Svet 16. Jun 202311:45 0 komentarjev
Južnokorejska vojska z dna Rumenega morja izvleka dele severnokorejske rakete
The Defense Ministry/REUTERS

Južnokorejska vojska je našla in z dna Rumenega morja izvlekla velik kos strmoglavljene severnokorejske rakete, s katero je Pjongjang maja skušal v orbito izstreliti svoj prvi izvidniški satelit.

Južnokorejska vojska je v četrtek našla in z dna Rumenega morja izvlekla velik kos strmoglavljene severnokorejske rakete. Šlo naj bi za drugo stopnjo rakete, s katero je Pjongjang maja skušal v orbito izstreliti svoj prvi izvidniški satelit. Seul bo ostanke analiziral, z njimi pa si želi pridobiti vpogled v raketni program Severne Koreje.

“Najdeni predmet bodo podrobno analizirale specializirane institucije, kot je nacionalna agencija za obrambni razvoj,” je danes sporočila južnokorejska vojska in pojasnila, da so razbitine potegnili z morskega dna na globini 75 metrov v vodah približno 200 kilometrov jugozahodno od otoka Eocheong, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pjongjang je 31. maja poskušal v orbito izstreliti svoj prvi izvidniški satelit, a je raketa s satelitom kmalu po izstrelitvi padla v morje. Kot je takrat navedla severnokorejska tiskovna agencija KCNA, je bila izstrelitev neuspešna zaradi izgube moči enega od pogonskih motorjev.

Južnokorejska vojska z dna Rumenega morja izvleka dele severnokorejske rakete
The Defense Ministry/REUTERS

Tako Južna Koreja kot Japonska in ZDA so izstrelitev nemudoma obsodile, češ da je Pjongjang z njo znova prekršil sankcije ZN. Južna Koreja pa si je odtlej prizadevala najti in pobrati ostanke rakete, saj bi ti lahko znanstvenikom pomagali pri vpogledu v raketni program Severne Koreje.

Razmere na Korejskem polotoku so že dlje časa zelo napete. Pjongjang je v lanskem letu izvedel rekordno število preizkusov orožja, zadnjo izstrelitev balistične rakete pa je izvedel v četrtek.

V odgovor na raketne preizkuse je Južna Koreja okrepila obrambno sodelovanje z ZDA, s katerimi redno izvaja skupne vojaške vaje. Pjongjang tem ostro nasprotuje, saj jih obravnava kot vaje za invazijo.

Južnokorejska vojska z dna Rumenega morja izvleka dele severnokorejske rakete
The Defense Ministry/REUTERS

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!