Prvi severnokorejski izvidniški satelit ob izstrelitvi strmoglavil v morje

Svet 31. Maj 202308:14 1 komentar
South Korean military salvaging parts of North Korea's space vehicle
REUTERS

Severna Koreja je neuspešno izvedla izstrelitev prvega vojaškega izvidniškega satelita v vesolje. Raketa s satelitom je padla v morje zahodno od Korejskega polotoka. Izstrelitev je povzročila paniko v južnokorejski prestolnici Seul, kjer se je sprožil lažni alarm za zračni napad.

Severna Koreja je neuspešno izvedla izstrelitev svojega prvega izvidniškega satelita z imenom Chollima-1. Raketa s satelitom je zaradi težav s stabilnostjo in napake v motorju kmalu po izstrelitvi strmoglavila v morje zahodno od Korejskega polotoka. Dele razbitin je kmalu za tem našla južnokorejska vojska, poroča Reuters. Satelit naj bi bil namenjen nadzorovanju aktivnosti ameriške vojske.

Pjongjang je načrt za izstrelitev objavil v torek. Predstavniki so dejali, da je to odgovor na nepremišljena vojaška dejanja ZDA in Južne Koreje. Napetosti med Severno in Južno Korejo trajajo že 70 let.

Izstrelitev satelita je sprožila lažni alarm za zračni napad v južnokorejski prestolnici Seul, prebivalci pa so na telefone prejeli tudi sporočilo v sili, naj se pripravijo na evakuacijo. Zaradi tega je med prebivalci mesta, ki so jih zbudili zvoki siren, zavladala panika. Južnokorejska vlada je le 20 minut za tem prebivalcem sporočila, da je bilo sporočilo v sili poslano pomotoma, saj izstrelek ni preletel Seula. Pristojni se sedaj bojijo, da bi zaradi lažnega alarma utegnili prebivalci morebitna resnejša opozorila nehati jemati resno.

Da je morda šlo za “pretirano reakcijo”, je priznal tudi župan Seula Oh Se Hun, a dodal, da ob vprašanju varnosti ne sme biti nobenega kompromisa.

Opozorilo prebivalcem Okinave so izdali tudi na Japonskem. Premier Fumio Kišida je namreč v sporočilu za javnost dejal, da se zdi, da je Severna Koreja izstrelila balistično raketo ter da vlada preučuje podrobnosti, poroča BBC. Japonska je sicer že pred tem dejala, da je njihova vojska pripravljena sestreliti vse, kar bi ogrožalo njeno ozemlje.

Obsodbe poskusa tudi z Zahoda

Severnokorejsko izstrelitev so že obsodile ZDA. Označile so jo za “drzno kršitev” več resolucij Varnostnega sveta Združenih narodov (ZN). “Vrata se niso zaprla diplomaciji, vendar mora Pjongjang nemudoma prenehati svoje provokativne akcije in se namesto tega odločiti za sodelovanje,” je za BBC dejal Adam Hodge, tiskovni predstavnik za nacionalno varnost. Napovedal je, da bodo ZDA sprejele vse potrebne ukrepe, da zaščitijo sebe in svoje zaveznike.

Izstrelitev je obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Dejal je, da je kakršnakoli izstrelitev Pjongjanga z uporabo tehnologije balističnih raket v nasprotju z resolucijami varnostnega sveta.

Pjongjang je po neuspešni izstrelitvi že napovedal, da namerava kmalu izvesti nov poskus izstrelitve prvega izvidniškega satelita.

To je bil sicer skupno že šesti poskus izstrelitve satelita te azijske države in prvi po letu 2016. Dva od teh sta bila uspešna. Severnokorejski voditelj Kim Džong Un je razvoj vojaških satelitov opredelil kot ključno za obrambo svoje države.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje