Iz Sudana prispeli na Otok: “Vesela sem, da sem nazaj. Bilo je kot v nočni mori”

Svet 26. Apr 202320:25 0 komentarjev
Evakuacija iz Sudana
Toby Melville/REUTERS

Več kot 300 britanskih državljanov se je v sredo vkrcalo na letala, ki jih je za evakuacijo iz Sudana organizirala britanska vlada. Olajšani in na varnem so novinarki BBC pripovedovali, kakšni so njihovi občutki ob pristanku na Otoku.

Velika Britanija je v množični akciji evakuirala 301 svojega državljana iz Sudana, kjer potekajo oboroženi konflikti med vojsko in paravojaškimi silami RSF. Skupno bo do konca dne iz afriške države na Otok prispelo osem evakuacijskih letal, je dejal predstavnik britanskega premierja Rishija Sunaka. V naslednjih nekaj dneh se bodo evakuacije Britancev še nadaljevale, poroča tiskovna agencija Reuters.

Kot navaja britanski BBC, je prvo letalo popoldne pristalo na britanskem letališču v Stanstedu. A majhna vzletna steza v Sudanu se po navedbah tega medija že začenja krhati, kar vzbuja bojazen, da ne bo zdržala dovolj dolgo, da bi izvedli vse evakuacije.

Novinarka BBC Charley Adams se je pogovarjala z Britanci, ki so olajšani prispeli na varno.

Evakuacija iz Sudana
Toby Melville/REUTERS

Nemar, ki je prispela med prvimi, je novinarki povedala, da je bila pot od njenega doma v Sudanu do letališča zelo strašljiva. Videla je požgane hiše in avtomobile, drugi ljudje so videli trupla. “Zelo sem vesela, da sem tukaj. Britanska vlada je bila čudovita, zelo sem ponosna, da mi je uspelo priti sem.”

Shama je bila prav tako med prvimi prišleki. Ko so jo obkrožili novinarji in družinski člani, je dejala: “Varni smo, nismo v nevarnosti. Nazaj sem in nisem več prestrašena.”

Še ena ženska je novinarki Adams povedala: “Tako smo hvaležni Veliki Britaniji. Vesela sem, da sem nazaj. Bilo je kot v nočni mori.”

Novinarka BBC se je pogovarjala z žensko, ki je z rožami in toplo pijačo v rokah čakala svojega očeta. “Tako sem olajšana, da je tu,” je dejala. Njen oče je v Sudan zaradi službenih obveznosti prispel le nekaj dni, preden so se začeli boji.

Evakuacija iz Sudana
Toby Melville/REUTERS

Možnosti za evakuacijo slovenske družine, ki je edina od treh izrazila to željo, so po besedah vodje konzularnega sektorja Andreja Štera vsak dan manjše, saj Slovenija možnosti, da bi evakuacijo izvedla sama, nima, večina držav Unije pa je svoje državljane že umaknila.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili pred okrog dvema tednoma. Glede na zadnje podatke ZN je v spopadih umrlo najmanj 460 ljudi, skoraj 4.100 je bilo ranjenih. Dejanske številke naj bi bile v resnici precej višje.

V Sudanu je danes še vedno v veljavi krhka prekinitev ognja, a iz nekaterih delov države poročajo o nadaljevanju spopadov. Posebni odposlanec ZN v Sudanu Volker Perthes je v torek ocenil, da zaenkrat nobena od vojskujočih strani ne kaže znakov pripravljenosti na pogajanja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!