Iz tujine v Pariz že prispele prve čestitke, Slovenija nanje še čaka

Slovenija 24. Apr. 202221:30 > 22:15
Delite:
Slovenska zastava in zastava EU
Foto: Srdjan Živulović/BOBO

Po objavi rezultatov vzporednih volitev so prve čestitke iz tujine prispele v Pariz, v Ljubljano še ne.

Poleg parlamentarnih volitev v Sloveniji je v Franciji potekal drugi krog predsedniških volitev. Rezultate vzporednih volitev so slovenski mediji objavili ob 19. uri, francoski pa ob 20. uri – a medtem ko so dosedanjemu francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu kmalu po objavi izidov vzporednih volitev čestitali nekateri evropski voditelji, zmagovalka volitev v Sloveniji, stranka Gibanje Svoboda, na čestitke vidnejših evropskih politikov nekaj po 21. uri še čaka.

Prve čestitke so v Pariz začele kapljati kmalu po objavi vzporednih volitev. Dosedanjemu predsedniku Macronu so prek Twitterja za ponovno izvolitev med prvimi čestitali belgijski premier Alexander de Croo, britanski premier Boris Johnson, predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Skupaj bomo potegnili Francijo in Evropo naprej,” je po navedbah STA med drugim sporočila von der Leyen, Michel pa je tvitnil, da EU v tem turbulentnem obdobju “lahko računa na Francijo še za naslednjih pet let”. Tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je v prvi čestitki, ki jo je prav tako objavila na Twitterju, ocenila, da “močna EU potrebuje močno Francijo”.

Zmagovalcu slovenskih volitev – vsaj na Twitterju – ni še čestital nihče od omenjenih politikov.

Je pa volitve v Sloveniji in Franciji komentirala evropska poslanka Sophie in ‘t Veld. Zapisala je: “Vzporedne volitve nakazujejo zmago za proevropske glasove v Franciji in Sloveniji! Dobre novice za vse Evropejce!”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar