Izginila podmornica s posadko, ki je turiste vodila do razbitin Titanika

Svet 19. Jun 202316:28 > 18:40 1 komentar
Del potopljene ladje Titanik.
Del potopljene ladje Titanik. (Foto: PROFIMEDIA)

V Atlantskem oceanu je izginilo podvodno plovilo, s katerim so si turisti od blizu ogledali razbitine Titanika. Sproženi sta iskalna in reševalna akcija.

Bostonska obalna straža je za BBC pojasnila, da so sprožili iskalno akcijo podvodnega plovila. Gre za majhno podvodno plovilo, s katerim si turisti občasno lahko ogledajo razbitine Titanika, ki ležijo na dnu Atlantskega oceane.

Kot so kasneje sporočili, je na izginulem plovilu pet ljudi, ki jih pogrešajo že od nedelje zjutraj po lokalnem času. S tovrstnimi potopnimi plovili si sicer lahko turisti ogledajo razbitine na dnu oceana. Gre za izlete, ki jih organizira podjetje OceanGate Expeditions, turisti pa za globokomorsko odpravo do razbitin plačajo več sto tisoč dolarjev.

Podjetje OceanGate Expeditions je potrdilo, da je izginulo plovilo njihovo. “Raziskujemo in mobiliziramo vse možnosti, da bi posadko varno pripeljali nazaj,” so sporočili in dodali, da se v celoti osredotočajo na člane posadke v podmornici in njihove družine.

Družba je za mesto na osemdnevni odpravi za ogled znamenite razbitine od gostov zahtevala 250.000 dolarjev (dobrih 228.950 evrov) na osebo. Na spletni strani podjetja je navedeno, da ena odprava še poteka, za junij 2024 pa sta načrtovani še dve.

Podvodno plovilo OceanGate Expeditions.
Podvodno plovilo OceanGate Expeditions. (Foto: PROFIMEDIA)

Med pogrešanimi turisti naj bi bil tudi 58-letni britanski poslovnež in raziskovalec Hamish Harding. Milijarder Harding se je sicer kot potnik udeležil tudi petega komercialnega leta vesoljskega podjetja Blue Origin, ki je v lasti Jeffa Bezosa, ter je lastnik Guinnessovega rekorda za potovanje okoli Zemlje prek severnega in južnega tečaja. Že pred letom dni je napovedal, da se bo pridružil ekipi, ki si bo ogledala razbitine Titanika.

Osemurni potop do globine 3.800 metrov

V potopnem plovilu lahko sedi pet ljudi, poleg pilota, ki usmerja vozilo, je prostor še za t.i. strokovnjaka za vsebino – nekakšnega turističnega vodiča – ter za tri turiste. Sam potop pa naj bi trajal osem ur.

Slavna ladijska razbitina leži na globini 3.800 metrov na dnu Atlantika. Od obale Nove Fundlandije v Kanadi pa je oddaljena približno 600 kilometrov. Titanik je potonil na svoji prvi poti leta 1912, njegove razbitine pa so odkrili šele leta 1985. Skupini oceanografskega inštituta Woods Hole in francoskega nacionalnega inštituta za oceanografijo sta potopljeno ladjo našli jugovzhodno od Nove Fundlandije.

Prejšnji mesec je bil s pomočjo globokomorskega kartiranja izdelan prvi digitalni sken razbitine v polni velikosti. Skeniranje prikazuje tako obseg ladje kot tudi nekatere drobne podrobnosti, kot je serijska številka na enem od propelerjev.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje