Izjemna najdba: sliko je kupila za štiri dolarje, zdaj se ji nasmiha 250 tisoč

Navdih 02. Sep 202305:45 0 komentarjev
N. C. Wyeth; ramona
Bonhams Skinner

Američanki, ki je pred leti v starinarni kupila sliko in zanjo odštela štiri dolarje, se lahko smeji. Izkazalo se je, da gre pravzaprav za delo priznanega ameriškega slikarja, njena vrednost pa je ocenjena kar na 250 tisoč dolarjev.

Američanka je pred leti v starinarni kupila sliko in zanjo odštela štiri dolarje, kar je 3,70 evra.

Pred kratkim pa je izvedela, da je slika pravzaprav delo ameriškega slikarja Newella Converasa Wyetha, očeta bolj znanega Andrewa Wyetha, in je ocenjena od 150 do 250 tisoč dolarjev, kar je približno od 138 do 230 tisoč evrov. Koliko bo zanjo dobila, bo znano na dražbi 19. septembra.

Kot piše CNN, je Američanka sliko “založila” in jo znova našla med spomladanskim čiščenjem. Takrat je delo objavila na Facebooku v skupini “Things Found in Walls” (slovensko predmeti, najdeni na stenah). Kmalu po objavi jo je poklicala upokojena kustosinja, ki se je ukvarjala z deli družine Wyeth. Ko si je sliko ogledala v živo, je bila “99-odstotno prepričana, da gre za avtentično delo”, je povedala za bostonski časnik The Globe.

“Čeprav ima slika nekaj manjših prask in jo je treba restavrirati, je delo v izjemnem stanju. In razkriva izjemno pot slikarja,” je še dodala kustosinja.

Wyeth je ustvarjal naslovnice za založnike revij in romanov. “Najdeno” delo, ki bo romalo na septembrsko dražbo, pa krasi knjigo Ramona pisateljice Helen Hunt iz leta 1939. Novela je bila sicer prvotno objavljena leta 1884. Na naslovnici je mlada junakinja novele in stoji nasproti svoji rejniški materi, medtem ko se med ženskama dviga kip z versko podobo.

N. C. Wyeth; ramona
Bonhams Skinner

Dražbeni rekord za kateregakoli člana družine Wyeth je bil sicer postavljen lani med prodajo zbirke soustanovitelja Microsofta Paula Allena. Delo Andrewa Wyetha Day Dream iz leta 1980 je bilo prodano za več kot 23,2 milijona dolarjev (21 milijonov evrov).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!