Izpad električne energije v Srednji Aziji povzročila “neznana nesreča”

Svet 25. Jan 202211:01 > 11:05 0 komentarjev
Izpad električne energije v Srednji Aziji
Profimedia

V Kazahstanu, Kirgizistanu in Uzbekistanu je na milijone ljudi ostalo brez elektrike, potem ko je doslej neznana nesreča povzročila velik izpad električne energije, so sporočili predstavniki teh treh držav. Kazahstanski nacionalni ponudnik električne energije KEGOC je sporočil, da izvajajo potrebne ukrepe za ponovno vzpostavitev omrežja.

Prestolnici Kirgizistana in Uzbekistana, Biškek in Taškent, ter kazahstansko gospodarsko središče Almaty, so utrpeli izpad električne energije v času kosila po lokalnem času. Mediji in uradniki medtem sporočajo, da se je izpad električne energije razširil tudi drugod po teh treh državah.

Uzbekistansko ministrstvo za energijo je v izjavi na Telegramu objavilo, da je do izpada električne energije prišlo zaradi nesreče v električnem omrežju Kazahstana. Ta je povzročila “nenadne spremembe napetosti in frekvence na 530 vodovih iz Kazahstana,” so dodali.

“Zaradi velike nesreče v kazahstanskem električnem omrežju je prišlo do izpada električne energije v (kazahstanskih) mestih Almaty, Šimkent, Taraz, Turkistan in sosednjih območjih,” so zapisali v izjavi.

Tiskovni predstavnik kirgiškega ministrstva za energijo je medtem razložil, da je elektrika izpadla “zaradi nesreče v regionalnem energetskem omrežju”.

Kazahstanski nacionalni ponudnik električne energije KEGOC je sporočil, da je zaradi znatnega izrednega neravnovesja, ki ga je ustvaril energetski sistem Srednje Azije, prišlo do sunka napetosti med omrežji v Kazahstanu. Dodali so, da izvajajo vse potrebne nujne ukrepe za odpravo nesreče.

V Uzbekistanu zaustavitev poletov

Ruska tiskovna agencija RIA Novosti poroča, da letališče v Almatyju, kjer izpad električne energije ni prizadel celotnega mesta, še naprej normalno deluje. Letališče v uzbekistanski prestolnici naj bi zaradi izpada električne energije zaustavilo polete. Po navedbah dopisnika AFP naj bi se ustavil tudi taškentski metro, izpad energije pa naj bi povzročil motnje v vodovodnem sistemu.

Letališče v kirgiški prestolnici naj bi medtem zaradi izpada električne energije prešlo na samostojni vir energije izven omrežja in normalno obratuje, vendar ob zmanjšani zmogljivosti, so sporočili predstavniki letališča za lokalne medije.

Srednjeazijske države se spopadajo z obremenjenim električnim omrežjem zaradi poletne suše, ki je znižala zmogljivost hidroelektrarn v Kirgizistanu, in razcveta rudarjenja kriptovalut v regiji. Rast rudarjenja kriptovalut, zlasti v Kazahstanu, je deloma povezana z de facto prepovedjo prakse v sosednji Kitajski in skokom cen nestanovitnih kriptovalut, kot je bitcoin, v drugi polovici lanskega leta.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!