Tuji vojaki bodo Kazahstan zapustili v prihodnjih dneh

Svet 11. Jan 202209:34 > 13:53 0 komentarjev
Ruski vojaki
PROFIMEDIA

Vojaki držav zavezništva CSTO bodo v dveh dneh začeli postopen umik iz Kazahstana, njihov umik pa bo trajal največ deset dni. V nemirih v Kazahstanu je bilo po najnovejših vladnih podatkih aretiranih skoraj 10.000 ljudi, srednjeazijska država pa je prav tako dobila novega premierja, ki je politični zaveznik predsednika Kasim-Žomarta Tokajeva.

Kontingent sil držav članic Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) z Rusijo na čelu bo postopen umik iz Kazahstana začel v dveh dneh, sam umik pa ne bo trajal dlje kot deset dni, je potrdil kazahstanski predsednik Kasim-Žomart Tokajev. “Glavna misija mirovnih sil CSTO je bila uspešno izpolnjena,” je ponovil v današnjem videokonferenčnem nagovoru članom vlade in parlamenta.

Več kot 2.000 vojakov zavezništva CSTO, ki ga poleg Rusije in Kazahstana sestavljajo še Armenija, Belorusija, Kirgizistan in Tadžikistan, je v Kazahstan prispelo ob vrhuncu krize prejšnji teden na povabilo Tokajeva. Več dni hudih spopadov med nasprotniki oblasti in varnostnimi silami ter plenjenje, ki jih je spremljalo, so takrat že povsem opustošili dele največjega mesta v državi Almaty.

S pomočjo domačih varnostnih sil in tujih vojakov je Tokajevu uspelo zatreti nemire, ki jih je označil za poskus državnega udara. Trdi, da so jih v resnici zanetili “profesionalci” in oboroženi skrajneži iz Srednje Azije, Afganistana in Bližnjega vzhoda, ki naj bi se pomešali med protestnike, jezne zaradi visokih cen pogonskih goriv v z nafto in plinom bogati srednjeazijski državi.

Nasprotno nekateri poznavalci srednjeazijske regije dopuščajo možnost, da so nemiri posledica bojev v enem od bogatih klanov elit.

Kazahstan
Mariya Gordeyeva/REUTERS

Poleg smrtnih žrtev skoraj 10.000 aretiranih

Kazahstanska televizija je ob navajanju ministrstva za zdravje v nedeljo poročala, da je v nemirih umrlo več kot 160 ljudi, več kot 2.000 pa je bilo ranjenih. Številko so državni mediji zvečer izbrisali, pri čemer niso navedli razloga za to. Glede na najnovejše podatke notranjega ministrstva so do zdaj aretirali že skoraj 10.000 ljudi.

Tokajev si je po poročanju tujih tiskovnih agencij še dodatno okrepil položaj. Parlament je namreč njegovega zaveznika Alihana Smailova danes soglasno potrdil na položaj predsednika vlade. 49-letni Smailov je po odstavitvi prejšnje vlade pred dobrim tednom najprej postal začasni premier, zdaj pa je na predlog Tokajeva vodenje vlade prevzel za stalno.

Tokajev z redko kritiko Nazarbajeva

Po ocenah poznavalcev je predsednik krizo izkoristil tudi za to, da je “zvezal roke” svojemu predhodniku in mentorju, dolgoletnemu kazahstanskemu voditelju Nursultanu Nazarbajevu. Ta je namreč tudi po umiku z vrha države leta 2019 doslej veljal za najmočnejšega politika v državi. V času nemirov ga je Tokajev pred dnevi nasledil na čelu vplivnega varnostnega sveta, znebil pa se je tudi več Nazarbajevih zaveznikov, ki so zavzemali pomembne položaje. Med drugim je bil odstavljen in nato v soboto aretiran direktor obveščevalne agencije Karim Masimov.

Kazahstan
Sputnik/Alexei Nikolsky/Kremlin/REUTERS

V redki kritiki svojega 81-letnega mentorja je Tokajev dejal, da je Nazarbajev ustvaril sloj bogatih ljudi, celo po mednarodnih standardih. “Menim, da je napočil čas, da se poklonimo ljudem v Kazahstanu ter jim sistematično in redno pomagamo,” je dejal Tokajev in opozoril, da bodo zelo dobičkonosna podjetja morala vplačevati denar v državni sklad.

V video nagovoru uradnikom in zakonodajalcem je Tokajev dodal, da pričakuje aktivno sodelovanje ljudi, ki imajo ogromno bogastvo, vendar se držijo v ozadju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!