Izplulo šest ladij z žitom. Ukrajina zanika dajanje varnostnih zagotovil Rusom

Svet 03. Nov 202212:37 1 komentar
Izvoz žita Ukrajina
PROFIMEDIA

Po vrnitvi Rusije k dogovoru o izvozu žita iz Ukrajine, naj bi po besedah turškega obrambnega ministra Hulusi Akarja, iz ukrajinskih pristanišč izplulo šest ladij, natovorjenih z žitom. Askar je izrazil upanje, da bo dogovor "odprl pot do prekinitve ognja in miru", poročajo tuje tiskovne agencije. Rusija naj bi se k izpolnjevanju sporazuma vrnila zaradi zagotovil Kijeva, da Ukrajina pomorskega koridorja ne bo uporabila za izvajanje napadov na ruske sile. Slednje ukrajinske oblasti zanikajo.

Rusija je konec oktobra zaradi napada na črnomorsko floto v Sevastopolu, za katerega je okrivila Ukrajino in Veliko Britanijo, odstopila od sporazuma o izvozu žita iz zasedenih ukrajinskih pristanišč, ki sta ga sprti strani ob posredovanju Združenih narodov in Turčije sklenili julija. V sredo pa se je Moskva, potem ko naj bi prejela varnostna zagotovila, da ukrajinska stran humanitarnega koridorja in ukrajinskih pristanišč ne bo uporabil za izvajanje vojaških operacij, vrnila k izvajanju sporazuma. Danes je tako iz ukrajinskih pristanišč že izplulo šest ladij, polnih žita.

Od uveljavitve dogovora v juliju je po njegovih besedah iz ukrajinskih pristanišč izplulo 426 ladij, ki so skupno izvozile 9,7 milijona ton žit. Veljavnost dogovora se sicer izteče 19. novembra.

Rusija je iz dogovora izstopila v soboto, ko je Ukrajino obtožila uporabe koridorja za ladje za napad na rusko črnomorsko floto, k dogovoru pa se je vrnila v sredo.

Turčija in ZN, ki so posredovali pri sklenitvi julijskega dogovora o izvozu žita, so se intenzivno vključili v pogovore za rešitev sporazuma. Sporazum za izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč naj bi ublažil svetovno prehransko krizo, ki jo je povzročila ruska invazija v Ukrajini.

Rusko obrambno ministrstvo je v sredo sporočilo, da je od Kijeva prejelo zadostna zagotovila, da Ukrajina pomorskega koridorja ne bo uporabila za izvajanje napadov na ruske sile.

Medtem so največjo nulkearko na stari celini danes odklopili z električnega omrežja. Več o tem lahko preberete na tej povezavi.  

Ukrajina Rusiji ni dala nobenih zagotovil glede izvoza žita

Medtem ko Rusija trdi, da je bil z ukrajinsko stranjo sklenjen dogovor o neuporabi ukrajinskih pristanišč za izvajanje vojaških operacij, je Ukrajina navedbe zanikala. Ukrajina Rusiji, ki se je v sredo vrnila k sporazumu o izvozu žita, ni dala nobenih dodatnih varnostnih zagotovil, so danes zatrdili v Kijevu. Medtem so iz Moskve sporočili, da se Rusija še ni odločila, ali bo podaljšala sodelovanje pri sporazumu, katerega veljavnost poteče 19. novembra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kijev je s tem zavrnil predhodne navedbe Moskve o pisnih zagotovilih Kijeva, da ukrajinske sile “žitnega koridorja” ne bodo uporabile v vojaške namene, kot pogoju za nadaljevanje sodelovanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Ukrajina koridorja za žito ni uporabila v vojaške namene in tega tudi ne namerava storiti,” je danes zatrdil tiskovni predstavnik ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko in dodal, da Ukrajina spoštuje dogovore iz julija podpisanega sporazuma.

“Naša država ni sprejela nobenih novih obveznosti, ki bi presegale obstoječe obveznosti iz sporazuma o izvozu žita,” je še dejal Nikolenko in poudaril, da se je Rusija k sporazumu vrnila zaradi posredovanja generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa in turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Medtem so danes iz Moskve sporočili, da se Rusija še ni odločila, ali bo podaljšala sodelovanje pri sporazumu, katerega veljavnost se izteče 19. novembra, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Preden bomo sprejeli odločitev o podaljšanju, bomo morali podati splošno oceno učinkovitosti dogovora,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Pri tem je poudaril, da sredina vrnitev Rusije k sodelovanju pri sporazumu ne pomeni, da se je ta odločila za njegovo podaljšanje.

Dodal je, da Rusija zaupa ukrajinskim zagotovilom le zaradi posredovanja Turčije, in pohvalil vlogo Ankare v zadevi.

Moskva je minulo soboto sporočila, da ustavlja sodelovanje v sporazumu o izvozu žita, ki sta ga sprti strani ob posredovanju ZN in Turčije sklenili julija. Odgovornost za to so ruske oblasti pripisale Ukrajini, ker je ta po njihovih navedbah z brezpilotnimi letalniki in plovili napadla rusko črnomorsko floto v Sevastopolu na Krimu.

Kasneje v sredo je turški predsednik Erdogan naznanil, da se izvoz žita nadaljuje skladno z načrti. Turški obrambni minister Halusi Akar je danes sporočil, da je iz ukrajinskih pristanišč izplulo še šest ladij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje