Ruska vojska bi se lahko kmalu umaknila iz okupiranega Hersona

Svet 03. Nov 202208:19 > 19:56 8 komentarjev
herson, vojna v ukrajini
PROFIMEDIA

Ruska vojska bo svoje vojake umaknila z zahodnega brega reke Dneper, je napovedal proruski namestnik civilnega upravitelja hersonske regije Kirill Stremousov. To pa bi pomenilo tudi umik iz mesta Herson, kjer Rusija že več tednov evakuira civilno prebivalstvo. Medtem pa so v četrtek iz omrežja znova odklopili nukleako Zaporožje, ki je bila na udaru obstreljevanja.

Ruska stran bo svoje vojake umaknila z zahodnega brega reke Dneper, poroča tiskovna agencija Reuters. “Naše enote bodo najverjetneje odšle na vzhodni breg reke Dneper,” je za ruske medije dejal proruski namestnik civilnega upravitelja regije Herson Kirill Stremousov. To bi pomenilo tudi umik iz mesta Herson, ki leži na zahodnem bregu reke.

Da se ruske sile se pripravljajo na evakuacijo iz mesta, je za nemško tiskovno agencijo dpa že pred tem dejal neimenovan zahodni obrambni strokovnjak. Kot piše Reuters, so ukrajinski in Zahodni analitiki kljub izjavam še vedno previdni, saj predvsem visoki uradniki v Moskvi o nadaljnjih potezah na jugu Ukrajine molčijo.

Ruske okupacijske sile so sicer minuli teden sporočile, da so z zahodnega brega reke Dneper že evakuirale okoli 70.000 prebivalcev. V torek pa so začele tudi evakuacijo z zahodnega brega reke v notranjost ukrajinske regije Herson in kot razlog navedle možne ukrajinske raketne napade. Od štirih ukrajinskih regij, ki si jih je Rusija priključila septembra, je Herson verjetno strateško najpomembnejši, saj nudi edino kopensko pot do polotoka Krim, ki si ga je Moskva nezakonito priključila že leta 2014. Ukrajinske sile medtem že nekaj tednov izvajajo ofenzivo za ponovno zavzetje regije.

Nuklearka v Zaporožju znova izključena iz omrežja

Rusija pa je v četrtek napadla številna območja Ukrajine, pri čemer je močno obstreljevanje poškodovalo tudi nuklearko Zaporožje, ki so jo odklopili z električnega omrežja, je po pisanju Reutersa danes sporočil ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom. Največja elektrarna v Evropi je za delovanje bistvenih varnostnih mehanizmov, zlasti črpalk za vodno hlajenje, odvisna od lastne oskrbe z električno energijo, zlasti z dizelskimi generatorji.

Po pisanju Guardiana je župan mesta Energodar, ki je od jedrske elektrarne oddaljeno približno 150 kilometrov, Dmitro Orlov, preko Telegrama sporočil, da sta zaradi obstreljevanja bila “poškodovana zadnja dva visokonapetostna komunikacijska voda. Od 23.04 je elektrarna v celoti brez električne energije. Vklopljenih je bilo vseh 20 dizelskih generatorjev,” župan je še zapisal, sta energetska bloka 5 in 6 zdaj v hladnem stanju.

“Gorivo za delovanje dizelskih generatorjev zadostuje še za 15 dni. Odštevanje se je začelo,” je še zapisal Orlov in dodal, da so varnostne razmere v elektrarni, ki je v ruskih rokah, a jo upravljajo ukrajinski delavci, “bistveno omejene” za vzdrževanje.

jederska elektrarna Zaporožje
REUTERS/Alexander Ermochenko

O ruskih napadih so v četrtek medtem poročali iz osrednje in severovzhodne Ukrajine. Prav tako boji potekajo v regijah Lugansk in Doneck. “Sovražnik poskuša zadržati začasno zavzeta ozemlja, svoja prizadevanja pa osredotoča na omejevanje delovanja obrambnih sil na določenih območjih,” je sporočil ukrajinski generalštab.

Po številnih obtožbah iz Kremlja, da Ukrajina načrtuje napad z umazano bombo, pa je vodja mednarodne agencije za jedrsko energijo Rafael Grossi sporočil, da inšpektorji agencije med obiski na treh lokacijah v Ukrajini niso odkrili nobenih znakov “neprijavljenih jedrskih dejavnosti”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grossi je pred tednom dni napovedal, da si bodo v preiskavi prizadevali odkriti, ali se na lokacijah v Ukrajini nahaja neprijavljen jedrski material in ali tam potekajo kakršne koli neprijavljene jedrske dejavnosti, med drugim proizvodnja, predelava ali preusmeritev jedrskega materiala.

Ruski napadi so v zadnjih mesecih močno poškodovali prav ukrajinsko energetsko infrastrukturo, zaradi česar bo zima za Ukrajince zelo težka. Skupina G7 je zato ob začetku dvodnevnega srečanja sporočila, da bo Ukrajini pomagala zimo prebroditi tako z oskrbo s hrano kot tudi z donacijami generatorjev, grelcev, bivalnih kontejnerjev, postelj in odej.

Varnostni svet ZN zavrnil poziv Rusije za preiskavo domnevnega biološkega orožja v Ukrajini

Varnostni svet ZN je v sredo z veliko večino zavrnil poskus Rusije za ustanovitev komisije za preiskavo njenih obtožb o vpletenosti ZDA v domnevni razvoj biološkega orožja v Ukrajini. Rusijo je pri glasovanju podprla le Kitajska, preostale stalne članice so glasovale proti, deset nestalnih članic pa se je glasovanja vzdržalo.

Rusija je prejšnji teden članom Varnostnega sveta razposlala osnutek resolucije in 310 strani dolg dokument, v katerem trdi, da v bioloških laboratorijih v Ukrajini ob podpori ameriškega obrambnega ministrstva potekajo vojaške biološke dejavnosti.

Ukrajina ima mrežo bioloških laboratorijev, ki jih podpirajo ZDA in so del pobude Program za zmanjšanje biološke nevarnosti, katere cilj je zmanjšati verjetnost izbruhov smrtonosnih bolezni, bodisi naravnih bodisi povzročenih s strani človeka. Zadeva sega v 90. leta prejšnjega stoletja, ko je šlo za odpravljanje programov nekdanje Sovjetske zveze.

Ruske oblasti so danes na razgovor poklicale britansko veleposlanico v Moskvi Deborah Bronnert, potem ko so London obtožile, da je prejšnji teden pomagal Kijevu pri izvedbi napada na rusko floto v Sevastopolu na Krimu. Velika Britanija je sicer ruske obtožbe že zavrnila in jih označila za neutemeljene.

Prav zaradi napada na črnomorsko floto je Rusija odstopila od sporazuma o izvozu žita, vendar se je k izvajanju vrnila že v sredo. Iz ukrajinskih pristanišč je tako že izplulo šest ladij, natovorjenih z žitom. Več lahko preberete v članku: Izplulo šest ladij z žitom. Ukrajina zanika dejanje varnostnih zagotovil Rusom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje