Izrael bo obiskal tudi ameriški predsednik Joe Biden

Svet 17. Okt 202306:11 > 14:27
Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Izrael bo v sredo obiskal ameriški predsednik Joe Biden. Po besedah državnega sekretarja Antonyja Blinkna bo predsednik z obiskom ponovno potrdil "solidarnost ZDA z Izraelom in železno zavezo izraelski varnosti". Biden naj bi se srečal tudi s palestinskim voditeljem Mahmudom Abasom in nekaterimi drugimi voditelji v regiji.

Ameriški predsednik Joe Biden bo v sredo obiskal Izrael, je v Tel Avivu napovedal državni sekretar ZDA Antony Blinken, ki se je pred tem sestal na maratonskih pogovorih z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in njegovim kabinetom. Blinken je objavil tudi dogovor o dostavi humanitarne pomoči v Gazo.

Blinken je prišel pred novinarje ob treh zjutraj po krajevnem času v Tel Avivu po skoraj osmih urah pogovora z Netanjahujem, člani izraelske vlade in vojaškim vrhom na obrambnem ministrstvu. Dejal je, da bo Biden z obiskom ponovno potrdil solidarnost ZDA z Izraelom in železno zavezo izraelski varnosti.

“Izrael ima pravico in dolžnost, da brani svoje ljudi pred Hamasom in drugimi teroristi in da prepreči nove napade. Biden bo od Izraelcev slišal, kaj potrebujejo za obrambo, ko sodelujemo s kongresom, da jim zagotovimo to pomoč,” je dejal Blinken.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je medtem v Washingtonu dejal, da bo Biden obiskal Tel Aviv, nato pa bo potoval še v Jordanijo na srečanje s kraljem Andulahom II. ter palestinskim voditeljem Mahmudom Abasom in egiptovskim predsednikom Abdelom Fatahom al Sisijem, poroča tiskovna agencija AFP.

Blinken je v svoji izjavi dejal tudi, da je od Izraela dobil zagotovila o sodelovanju pri zagotavljanju pomoči Palestincem v blokirani Gazi. Izrael se pripravlja na ofenzivo po napadih pripadnikov Hamasa na Izrael 7. oktobra. “Biden upa, da bo od izraelskih sogovornikov slišal, kako nameravajo izvesti svojo ofenzivo na način, ki bo omejil civilne žrtve in omogočil dostop humanitarne pomoči do civilistov v Gazi,” je dejal Blinken.

ZDA in Izrael bosta po njegovih besedah razvila načrt, da bo lahko mednarodna humanitarna pomoč prišla do civilistov v Gazi, pogovarjali pa so se tudi o možnosti za vzpostavitev varnih območij za civiliste.

Ob tem ZDA delijo zaskrbljenost Izraela, da bo Hamas skušal zaseči ali uničiti pomoč, namenjeno civilnemu prebivalstvu. “Če bo Hamas skušal blokirati pomoč, bomo to obsodili in delali na tem, da se to več ne zgodi,” je dejal Blinken.

Biden je danes na družbenem omrežju X potrdil, da bo v sredo obiskal Izrael, “da bi mu izrazil solidarnost po brutalnem terorističnem napadu Hamasa”. Nato bo odpotoval v Jordanijo, kjer bo naslovil nujne humanitarne potrebe in se sestal z voditelji ter dal jasno vedeti, “da se Hamas ne zavzema za pravico Palestincev do samoodločbe”.

Bela hiša je sporočila, da se je Biden v ponedeljek po telefonu pogovarjal z Abdelom Fatahom al Sisijem o prizadevanjih za ublažitev vse hujše humanitarne krize v Gazi v sodelovanju z ZN, Jordanijo, palestinskimi oblastmi, Izraelom ter drugimi regionalnimi partnerji, pa tudi o potrebi po ohranitvi stabilnosti na Bližnjem vzhodu.

Tiskovni predstavnik Kirby pa je poudaril, da ZDA stalno izpostavljajo potrebo po nadaljevanju dostave humanitarni pomoči Gazi in da k temu stalno pozivajo tako Biden kot njegova celotna administracija. “Vsekakor želimo, da bi do dostave humanitarne pomoči prišlo čim prej,” je še dejal po poročanju AFP.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je danes Bidnov napovedani obisk pozdravil kot absolutno potrebnega. Izrazil je prepričanje, da bo tako kot EU izpostavil, da se mora Izrael braniti ob spoštovanju mednarodnega prava, da je za dostavo pomoči treba odpreti humanitarne koridorje ter da je treba zaščititi civiliste.