Izrael: Če do ramadana naših talcev ne bo doma, bomo začeli ofenzivo na Rafo

Svet 19. Feb 202408:49 > 14:37 0 komentarjev
RAFA
Rafa (Foto: PROFIMEDIA)

Izrael je prvič napovedal natančnejšo časovnico ofenzive na Rafo na jugu Gaze. "Če do ramadana naših talcev ne bo doma, se bodo boji nadaljevali povsod, tudi na območju Rafe," je opozoril član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc. Pred Meddržavnim sodiščem se danes začenja postopek o delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih.

Če Hamas do 10. marca ne bo osvobodil vseh talcev, se bo začela ofenziva na Rafo na jugu Gaze, je v nedeljo opozoril član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc. “Če do ramadana naših talcev ne bo doma, se bodo boji nadaljevali povsod, tudi na območju Rafe,” je po poročanju tujih tiskovnih agencij opozoril Ganc.

To je prvič, da je Izrael napovedal, kdaj naj bi se začela napovedana ofenziva na mesto, kamor se je pred nasiljem zateklo približno 1,5 milijona Palestincev, poroča britanski BBC.

Ganc je dodal, da bo Izrael pred tem v dialogu z ZDA in Egiptom tamkajšnjim civilistom omogočil evakuacijo. Izrael bo v dialogu z ameriškimi in egiptovskimi partnerji omogočil evakuacijo civilistov, da bi čim bolj zmanjšal število civilnih žrtev, je dejal nekdanji izraelski obrambni minister.

V svetu se medtem vse bolj krepijo opozorila pred ofenzivo na Rafo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v nedeljo opozorila, da ji ni bilo dovoljeno vstopiti v bolnišnico Naser v Han Junisu, ki je po četrtkovem vdoru izraelske vojske prenehala delovati. Izraelska vojska je vdrla v bolnišnico, ker naj bi se v njej skrivali borci Hamasa. Domneva, da so tam tudi talci, ki jih je Hamas zajel v napadu na Izrael 7. oktobra lani.

Na ICJ se začenja obravnava izraelske okupacije Palestine

Na Meddržavnem sodišču (ICJ) se je začel postopek o očitanem spornem delovanju Izraela na zasedenih palestinskih ozemljih. Države, med njimi tudi Slovenija, bodo en teden predstavljale svoja stališča.

Palestinski zunanji minister Rijad al Maliki je danes ob začetku postopka na sodišču v Haagu dejal, da pod izraelsko oblastjo njegovo ljudstvo trpi zaradi kolonializma in apartheida, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med napadom na Izrael 7. oktobra lani so pripadniki palestinskega islamističnega gibanja Hamas ubili več kot 1.160 ljudi, okoli 250 ljudi pa so jih ugrabili in jih odpeljali v Gazo, kjer je po podatkih Izraela še vedno 130 talcev.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je število ubitih v izraelski ofenzivi na območju enklave preseglo 29.000, večina žrtev je žensk in otrok. Poleg 29.092 mrtvih so v Gazi od 7. oktobra našteli še več kot 69.000 ranjenih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!