“Ne smilijo se mi tisti, ki so še vedno na severu Gaze. Moramo jih uničiti”

Svet 10. Jan 202411:40 > 14:53 11 komentarjev
Palestinci pred begunskim taboriščem Džabalija
Palestinci pred begunskim taboriščem Džabalija (Foto: PROFIMEDIA)

Izraelske sile nadaljujejo z napadi v mestu Han Junis na jugu in begunskem taborišču Magazi v osrednji Gazi. Po lastnih navedbah je vojska v zadnjih 24 urah napadla okoli 150 ciljev. Pri tem naj bi v Han Junisu ubila več deset borcev palestinskega gibanja Hamas, v Magaziju pa odkrila 15 podzemnih predorov. Podpredsednik izraelskega parlamenta in poslanec vladajoče stranke Likud Nisim Vaturi pa je medtem danes ponovno pozval k požigu Gaze.

Poleg predorov je izraelska vojska po lastnih navedbah v leta 1949 ustanovljenem taborišču našla tudi raketomete, brezpilotne letalnike in eksplozivne naprave, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Magazi sicer velja za eno manjših begunskih taborišč v Gazi. V njem je pred vojno po podatkih Združenih narodov živelo okoli 33.000 Palestincev.

Ponoči naj bi Izrael napadel tudi območje Mavasi na zahodni strani mesta Rafa na skrajnem jugu enklave, kjer Palestinci živijo v provizoričnih šotorih. V napadu je bilo ubitih 15 ljudi, večinoma žensk in otrok, poroča spletni portal katarske televizije Al Džazira. Povrhu naj bi vojska obstreljevala tudi vzhodno stran mesta.

Število smrtnih žrtev med Palestinci v Gazi je po podatkih tamkajšnjega ministrstva za zdravje v torek naraslo na 23.210, večinoma žensk in otrok. Poleg tega je bilo na palestinski strani v več kot treh mesecih izraelske ofenzive v enklavi ranjenih 59.167 ljudi.

Podpredsednik izraelskega parlamenta pozval k požigu Gaze

Podpredsednik izraelskega parlamenta in poslanec vladajoče stranke Likud Nisim Vaturi pa je danes ponovno pozval k požigu Gaze. Prepričan je, da so izraelske sile že zdavnaj evakuirale vse nedolžne civiliste s severa palestinske enklave. Tiste, ki so ostali, pa bi bilo treba uničiti, je še dodal med gostovanjem na eni od izraelskih radijskih postaj.

V pogovoru za radio Kol Barama je poslanec izjavil, da ne obžaluje svoje sicer že izbrisane izjave na omrežju X, v kateri je novembra pozval k požigu Gaze. “Stojim za svojimi besedami. Bolje je zažigati stavbe, kot da bi bili v spopadih poškodovani naši vojaki,” je dejal in poudaril, da se je njegova izjava nanašala na “odstranitev teroristov v Gazi”.

Prepričan je, da so izraelske sile že zdavnaj evakuirale vse nedolžne civiliste s severa Gaze. “Ostalo jih je še 100.000. Ne smilijo se mi tisti, ki so še vedno tam. Moramo jih uničiti,” je še dodal po poročanju izraelskega časnika Times of Israel. Po navedbah katarske televizije Al Jazeera je sicer na severu Gaze ostalo približno 800.000 Palestincev.

Njegove izjave so povzročile ogorčenje, tudi zaradi tega, ker jih je izrekel le dan pred začetkom obravnave tožbe, ki jo je Južna Afrika vložila na Meddržavno sodišče in v kateri Izrael obtožuje genocidnih dejanj nad Palestinci.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje