Izrael po izstreljenih raketah Hamasa zaprl pomemben mejni prehod z Gazo

Svet 05. Maj 202422:37 0 komentarjev
Fotografija je simbolična (Foto REUTERS/Ronen Zvulun)

Oboroženo krilo gibanja Hamas, brigade Ezedin al Kasam, je prevzelo odgovornost za današnji raketni napad na območju mejnega prehoda Kerem Šalom med Izraelom in Gazo ter sporočilo, da so njihovi borci tam napadli izraelske vojake. Izrael je zaradi napada zaprl mejni prehod, ki je ključen za dostavo humanitarne pomoči v Gazo.

“Brigade Ezedin al Kasam so danes izvedle napad z raketami kratkega dosega na sile sovražnika, zbrane ob mejnem prehodu Kerem Šalom,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v izjavi sporočilo oboroženo krilo palestinskega islamističnega gibanja Hamas.

Izraelska vojska je že pred tem sporočila, da je bil mejni prehod zaprt zaradi napada. Ob tem je objavila videoposnetek, ki prikazuje izstrelitev približno desetih raket iz okolice mesta Rafa na jugu Gaze proti mejnemu prehodu, poroča španska tiskovna agencija EFE. Potrdila je tudi, da so v napadu zadeli vojaške cilje. Borci Hamasa so po lastnih navedbah zadeli “poveljniški štab in mobilne enote” na mejnem prehodu. Pri tem je so bili ubiti trije vojaki, dvanajst jih je bilo ranjenih, med njimi nekaj huje.

Izraelski predsednik Jicak Hercog je v odzivu dejal, da “Hamas napada točke za dostavo humanitarne pomoči, ker jim ni mar za človeštvo”.

Izrael je sicer ob kritikah več mednarodnih organizacij prehod Kerem Šalom ponovno odprl decembra, njegovo vnovično zaprtje pa bi sedaj lahko ogrozilo že tako omejeno količino pošiljk humanitarne pomoči, ki dosežejo oblegano palestinsko enklavo. Številne mednarodne organizacije ostajajo zaskrbljene zaradi omejenega pretoka humanitarne pomoči prek mejnega prehoda na jugu Gaze, ki je sicer v osnovi namenjen predvsem za prehode ljudi in ne za prevoz večjih količin pomoči.

Na to je opozoril tudi vodja agencije ZN za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) Philippe Lazzarini, ki je ob tem danes sporočil, da so mu Izraelci ta teden znova preprečili vstop v Gazo. Tam je želel obiskati sodelavce UNRWA, vključno s tistimi, ki so na frontnih črtah, je zapisal na omrežju X.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!