Izrael po strašanski in tragični napaki pod vse hujšim pritiskom

Svet 17. Dec 202313:46 > 19:30 6 komentarjev
Dim nad Gazo
Foto: REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Po tem, ko je izraelska vojska pomotoma ubila tri izraelske talce, ki jih je zadrževal Hamas, čeprav so mahali z belo zastavo, je Izrael pod vse hujšimi pritiski. Napadi na Gazo se namreč nadaljujejo, zato Hamas vztraja, da preostalih talcev ne bo izpustil do prekinitve ognja. Naj izpogaja izpustitev talcev, pa od Izraela zahtevajo tudi državljani, ki so šli ta konec tedna v Tel Avivu tudi na ulice.

Izrael je danes izvedel nove napade na območje Gaze, a izraelski voditelji se obenem soočajo z vse večjim pritiskom, da zagotovijo izpustitev talcev, ki jih zadržuje Hamas. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v soboto nakazal možnost pogajanj, a poudaril, da se bo ofenziva na Gazo nadaljevala.

Netanjahu je dejal, da ima zaradi smrti treh talcev, ki so jih pomotoma ubili izraelski vojaki, zlomljeno srce, a poudaril, da se bo kopenska ofenziva v Gazi nadaljevala, dokler Hamas ne bo uničen.

Hamas je odgovoril, da brez prenehanja izraelskih sovražnosti na območju Gaze ni pripravljeno na pogajanja z Izraelom. “Stališče Hamasa je, da se ne bo pogajal, dokler se agresija proti palestinskemu ljudstvu enkrat za vselej ne ustavi,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočil Hamas.

Medtem je k takojšnjemu in trajnemu premirju v Gazi pozvala Francija. Kot je v Izraelu dejala zunanja ministrica Catherine Colonna, je Pariz globoko zaskrbljen zaradi razmer v palestinski enklavi. “Ubitih je preveč civilistov,” je dejala po srečanju z izraelskim kolegom Elijem Cohenom v Tel Avivu ter hkrati poudarila, da ne smemo pozabiti na žrtve Hamasovega napada 7. oktobra.

Izrazila je globoko zaskrbljenost zaradi razmer v Gazi, kjer je bilo danes zjutraj ubitih najmanj 12 ljudi, doslej pa v izraelskih napadih že več kot 19.000 ljudi.

Cohen je odgovoril, da je stališče izraelske vlade nespremenjeno in da je po njegovem mnenju poziv k prekinitvi ognja napaka in darilo Hamasu.

Colonna je pozvala tudi k deeskalaciji na izraelsko-libanonski meji. “Tveganje eskalacije ostaja … in če bi stvari ušle izpod nadzora, mislim, da od tega ne bi imel koristi nihče,” je dejala ob obisku vojaškega oporišča Šura.

ruševine v Gazi
Foto: PROFIMEDIA

“Izrael ne namerava začeti nove fronte na naši severni meji, vendar bomo storili vse, kar je potrebno za zaščito naših državljanov,” pa je dejal Cohen.

Je pa Izrael danes odprl mejni prehod Kerem Šalom za dostavo humanitarne pomoči na območje Gaze. “Z današnjim dnem bodo tovornjaki pomoči ZN podvrženi varnostnim pregledom in napoteni v Gazo prek Kerem Šaloma,” so sporočile izraelske oblasti,

Izraelska vojska odkrila največji Hamasov predor v Gazi doslej

Izraelska vojska je sporočila, da je v bližini mejnega prehoda Erez med ofenzivo odkrila največji Hamasov predor doslej. Kot je dodala, so odkrili nenavadno velik betonski, z železom obložen predor, namenjen prevozu avtomobilov Hamasovih borcev iz Gaze vse do meje z Izraelom.

Izgradnja predora je po izraelskih navedbah stala na milijone dolarjev, gradnja pa je trajala leta, saj vključuje tirnice, elektriko, odvodnjavanje in komunikacijsko omrežje. Ta ogromna mreža predorov, ki je razdeljena na več vej, se razteza več kot štiri kilometre med Izraelom in severnim območjem Gaze, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navedle izraelske oborožene sile.

Uničenje ali onesposobitev več sto kilometrov podzemnih prehodov in bunkerjev je eden od ciljev ofenzive, ki jo je Izrael sprožil, potem ko so se pripadniki Hamasa 7. oktobra podali na pohod ubijanj in ugrabitev v južnem Izraelu. Od ponovnega začetka vojaških operacij na območju Gaze je izraelska vojska odkrila več kot 800 predorov, uničila pa jih je 500. Nekateri predori naj bi prek podzemnega omrežja povezovali prostore Hamasa. Predore naj bi izraelska vojska našla na stanovanjskih območjih, v bližini šol, vrtcev in mošej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje