Izraelska vojska ubila osemletnika in 15-letnika

Svet 29. Nov 202308:09 > 20:23 1 komentar
Uničena indonezijska bolnišnica v Gazi
Uničena indonezijska bolnišnica v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

Kljub premierju v Gazi izraelska vojska nadaljujejo racije na zasedenem Zahodnem bregu. Na Zahodnem bregu so v sredo izraelske sile ubile osemletnika in petnajstletnika, še dva najstnika so ubile v torek. Znova so vdrle v Dženin, kjer od sinoči poteka racija z več sto vojaki, oklepnimi vozili, bagri in droni, poroča katarska televizijska hiša Al Džazira. V Katarju se intenzivno pogajajo o morebitnem podaljšanju začasne prekinitve ognja v Gazi, Hamas in Izrael pa sta si tudi v sredo izmenjala ujetnike.

Izraelska vojska med premirjem v Gazi nadaljuje racije na zasedenem Zahodnem bregu. Med drugim je vdrla v Dženin, kjer od sinoči poteka racija z več sto vojaki, oklepnimi vozili, bagri in droni. V Dženinu je vojska po navedbah palestinskih oblasti ubila osemletnega dečka in najstnika, že v torek pa je ubila dva najstnika drugod na Zahodnem bregu.

Po informacijah palestinskega ministrstva za zdravje so izraelske sile danes v Dženinu ubile osemletnika in 15-letnika. Predstavnik palestinskega Rdečega polmeseca je pojasnil, da sta se deček in najstnik nahajala na območju, do katerega izraelska vojska ne bi smela dostopati, saj je pod izključnim nadzorom palestinskih oblasti.

Izrael je medtem sporočil, da so se vojaki v Dženinu odzvali s streli, potem ko so nanje začeli metati eksplozivne naprave. Ob tem je dodal, da so v Dženinu ubili dva terorista, od katerih naj bi bil eden povezal s preteklimi napadi na Izraelce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki izraelskih sil, ki so sinoči vdrli v Dženin, po navedbah katarske televizije Al Džazira tam še vztrajajo. V raciji, med katero so vojaki obkolili tudi bolnišnico, je bilo poškodovanih osem ljudi.

Gaza
Foto: PROFIMEDIA

V bližini Ramale je medtem vojska danes aretirala 12-letnega dečka, je sporočila nevladna organizacija Klub palestinskih zapornikov. Deček bi lahko postal najmlajši palestinski zapornik v Izraelu, saj je bilo v zadnjih dneh v skladu z dogovorom o prekinitvi spopadov med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas izpuščenih skoraj 200 žensk in moških, starih 18 let ali manj.

V izraelskih racijah na Zahodnem bregu je bil po navedbah palestinskih oblasti v torek v Tubasu ubit 14-letnik. Nanj so po navedbah očividcev vojaki streljali v odgovor na metanje kamnov. Izraelska vojska je pojasnila, da je v kraju iskala dva osumljenca, ko so bili tarča strelskega napada, na kar so se odzvali. V bližini Ramale pa je bil v torek ubit tudi 17-letnik.

Od 7. oktobra je v napadih izraelskih sil in naseljencev na Zahodnem bregu ubitih že skoraj 240 Palestincev.

Hamas je v sredo izpustil novo skupino 10 izraelskih talcev. Ob 10 Izraelcih, od katerih so imeli trije poleg izraelskega še nemško državljanstvo, dva ameriško in eden nizozemsko, so bili v skupini tudi štirje Tajci. Kmalu za izpustitvijo naj bi sledila izpustitev 30 palestinskih zapornikov.

Palestinsko gibanje je pred tem že izpustil dve talki z ruskim državljanstvom in jih predalo Rdečemu križu. Rusinji naj bi izpustili v znak zahvale ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu za njegovo podporo Palestincem.

V Katarju pogajanja o podaljšanju prekinitve ognja

V Katarju se medtem intenzivno pogajajo o morebitnem podaljšanju začasne prekinitve ognja v Gazi, kar bi omogočilo dodatno stekanje pomoči v enklavo ter izmenjavo talcev in zapornikov. ZDA so sporočile, da sodelujejo z Izraelom, Katarjem in Egiptom in da se zavzemajo za podaljšanje premirja.

Direktor ameriške obveščevalne agencije CIA William Burns in vodja izraelske obveščevalne agencije Mosad David Barnea sta v torek po informacijah dpa prispela v Doho, kjer sodelujeta pri pogajanjih skupaj s katarskim premierjem Mohamedom bin Abdulrahmanom al Tanijem, ki je tudi zunanji minister.

Po poročanju katarske televizije Al Jazeera sta direktorja obveščevalnih agencij igrala pomembno vlogo že pri zadnjem sestanku 9. novembra, po katerem so se dogovorili o osnovnem štiridnevnem humanitarnem premoru. Prekinitev ognja so vmes podaljšali za dva dneva, kar pomeni, da se trenutni dogovor izteče v četrtek ob 7. uri po lokalnem času. Neimenovan vir blizu palestinskega gibanja Hamas je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da je gibanje pripravljeno premirje podaljšati za štiri dni. Ob tem naj bi privolilo tudi v dodatne izpustitve talcev v zameno za v Izraelu zaprte Palestince.

Življenje v Gazi med začasnim premierjem
Življenje v Gazi med začasnim premierjem (Foto: PROFIMEDIA)

Blinken: ZDA si prizadevajo za podaljšanje prekinitve spopadov v Gazi

ZDA si prizadevajo za podaljšanje prekinitve spopadov med Izraelom in skrajnim palestinskim gibanjem Hamas v Gazi, je po današnjem srečanju zunanjih ministrov zveze Nato v Bruslju izjavil državni sekretar ZDA Antony Blinken. Ocenil je, da si za podaljšanje dogovora prizadeva tudi Izrael, saj bi to omogočilo dodatno izmenjavo ujetnikov.

“Želimo, da se prekinitev ognja podaljša, saj omogoča izpustitev talcev, njihovo vrnitev domov in združitev z družinami. Omogočila nam je tudi, da smo okrepili dobavo humanitarne pomoči v Gazo,” je dejal Blinken. Ob tem je ocenil, da si podaljšanja prekinitve ognja želi tudi Izrael, saj si prizadeva osvoboditi vse zajete talce, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Blinken bo v prihodnjih dneh obiskal Izrael in zasedeni Zahodni breg. V Tel Avivu se bo sestal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, v Ramali pa s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. V ospredju pogovorov bo podaljšanje prekinitve ognja

Antony Blinken
Foto: PROFIMEDIA

“Nimamo druge izbire, kot da uničimo Hamas”

Izrael bo po izteku premirja nadaljeval vojaško kampanjo na območju Gaze s ciljem uničenja palestinskega gibanja Hamas, je v pogovoru za nemško televizijo Welt TV, objavljenem v torek, ponovil izraelski premier Benjamin Netanjahu. Po besedah Netanjahuja je dogovor Izraela s Hamasom predvideval, da bo gibanje najprej izpustilo ženske, otroke in tujce, ki jih je zajelo med napadom na Izrael 7. oktobra. “Ko se bo to zgodilo, bomo nadaljevali boj,” je poudaril vodja skrajno desne izraelske vlade.

“Nimamo druge izbire, kot da uničimo Hamas,” je ocenil v luči 1200 smrti, ki jih je Hamas povzročil med napadom. Ob tem je zagotovil, da bodo poskušale izraelske sile po najboljših močeh obvarovati civiliste v Gazi, kjer je zaradi izraelskega obstreljevanja doslej življenje izgubilo že skoraj 15.000 ljudi, okoli 36.000 pa je bilo ranjenih.

Izraelski minister za nacionalno varnost Itamar Ben Gvir pa je v torek zagrozil z razpadom vlade, če Izrael po izteku premirja, ki je v torek trajal peti dan, ne bo nadaljeval vojne proti Hamasu. “Prekinitev vojne je razpad vlade,” je dejal v izjavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje