Izraelska vojska znova streljala na ljudi, ki so čakali na humanitarno pomoč

Svet 06. Mar 202421:13 1 komentar
humanitarna pomoč gaza
Foto: PROFIMEDIA

Izraelska vojska je znova streljala na ljudi, ki so v Gazi čakali na humanitarno pomoč, in pri tem ranila osem oseb. Ob tem se Palestinci soočajo z vse hujšo lakoto, ki je po navedbah lokalnih zdravstvenih organov tudi danes terjala nove smrtne žrtve. ZDA so medtem v Varnostnem svetu ZN predložile resolucijo s pozivom k prekinitvi ognja v Gazi.

Izraelska vojska je znova streljala na ljudi, ki so v Gazi čakali na humanitarno pomoč. Ranjenih je bilo osem oseb, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Palestinci se medtem soočajo z vse hujšo lakoto, ki je po navedbah lokalnih zdravstvenih organov tudi danes terjala nove smrtne žrtve.

Lakota, ki vlada v Gazi kot posledica skoraj pet mesecev trajajoče izraelske vojaške operacije v enklavi, je po podatkih zdravstvenega ministrstva doslej uradno terjala 20 smrtnih žrtev.

Na grožnjo, ki jo lakota predstavlja za palestinske otroke, je danes znova opozoril tudi direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je zapisal na omrežju X, otroci, ki so preživeli obstreljevanje, morda ne bodo preživeli še lakote. Ob tem je ponovil poziva h krepitvi dobav pomoči in k prekinitvi ognja.

Današnji incident, v katerem naj bi izraelske sile streljale na civiliste na jugozahodu enklave, sledi podobnemu napadu na množico Palestincev minuli četrtek, ko so izraelski vojaki ubili najmanj 118 ljudi, ki so na severu Gaze čakali na pošiljke humanitarne pomoči. Še 760 ljudi je bilo ranjenih.

Izraelska vojska zavrnila konvoj tovornjakov s hrano

Izraelska vojska je medtem v torek na kontrolni točki Wadi Gaza zavrnila konvoj 14 tovornjakov s hrano, ki je bil namenjen na sever Gaze. Ko se je konvoj preusmeril, pa ga je ustavila in izropala množica obupanih ljudi, je opozoril Svetovni program za hrano (WFP).

“Čeprav konvoju ni uspelo priti na sever in zagotoviti hrane ljudem, ki stradajo, WFP še naprej preučuje vse možnosti, da bi s tovrstnimi prizadevanji nadaljeval,” je dejal namestnik izvršnega direktorja WFP Carl Skau. Ker Gazi grozi lakota, so ameriška in jordanska letala v torek v skupni operaciji z Egiptom in Francijo nad enklavo odvrgla pakete s hrano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Letalska dobava pomoči sicer ni najučinkovitejši način za dostavo hrane stradajočim ljudem in ne bo preprečila lakote, opozarja Skau. “Potrebujemo vstopne točke v severni del Gaze, ki nam bodo omogočile dostavo zadostne količine hrane za pol milijona ljudi, ki jo obupno potrebujejo,” je še dodal.

Izrael naj bi medtem prvič dovolil vstop humanitarne pomoči na območje Gaze po morju, poroča izraelska televizija Kanal 13. Pomoč bodo financirali in zagotovili Združeni arabski emirati, ki bodo ladjo s pomočjo najprej poslali na Ciper, kjer jo bodo pregledali izraelski predstavniki, nato pa naj bi jo izpraznili na plaži v Gazi, poroča katarska televizija Al Jazeera.

tank v gazi
Foto: Amir Cohen/REUTERS

Širitev naselbin na Zahodnem bregu

Izrael je medtem odobril načrte za gradnjo 3.476 novih stanovanjskih enot v treh izraelskih naselbinah v bližini Jeruzalema na zasedenem Zahodnem bregu, so danes poročali izraelski mediji. Te naselbine po mednarodnem pravu sicer veljajo za nezakonite, a si vlada kljub temu prizadeva za njihovo širitev.

Po poročanju časnika Haaretz naj bi Izrael 694 stanovanjskih enot zgradil v Efratu, 2.452 v Maali in še 330 enot v Kedarju. Do odločitve oblasti je že bila kritična izraelska organizacija za varstvo človekovih pravic Mir zdaj. “Namesto da bi gradila prihodnost upanja, miru in varnosti, izraelska vlada tlakuje pot našemu uničenju,” je zapisala na omrežju X.

Ministrica za naselbine OritStrok je na omrežju X potrdila medijske navedbe. “Skoraj 3.500 stanovanjskih enot”, je zapisala članica Verske sionistične stranke in dodala, da s tem izpolnjujejo svoje obljube, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Zunanja ministrica TanjaFajon je danes v telefonskem pogovoru izraelskemu kolegu Izraelu Kacu prenesla pričakovanja Slovenije za takojšnje premirje v Gazi, vključno z dogovorom o talcih, opustitev namere za napad na Rafo in zagotovitev humanitarne pomoči ter osnovnih storitev za civiliste v palestinski enklavi, so sporočili z ministrstva. Kot je zunanje ministrstvo zapisalo na omrežju X, je Fajon od Kaca na najvišji diplomatski ravni zahtevala tudi pojasnila.

Preložena resolucija s pozivom k prekinitvi ognja v Gazi

ZDA so Varnostnemu svetu ZN predložile posodobljen osnutek resolucije, ki poziva k dogovoru o takojšnji prekinitvi ognja v Gazi za šest tednov in izpustitvi talcev, je danes poročala nemška tiskovna agencija dpa. V Kairu se medtem nadaljujejo pogovori o prekinitvi ognja, Hamas pa se je zavezal, da bo sodeloval do sklenitve dogovora.

Preostalih 14 članic VS ZN lahko sedaj predlaga svoje spremembe osnutka, ki so ga predložile ZDA. Za zdaj še ni znano, kdaj bi lahko o predlogu glasovali in če bo do glasovanja sploh prišlo. Resolucije Varnostnega sveta ZN so sicer zavezujoče po mednarodnem pravu.

Pogovori v Kairu so se začeli v nedeljo, na njih pa si egiptovski, ameriški in katarski posredniki s sprtima stranema prizadevajo doseči dogovor o šesttedenski prekinitvi ognja v Gazi. Izraelskih pogajalcev na pogovorih v egiptovski prestolnici sicer ni, ker palestinsko islamistično gibanje Hamas ni predložilo zahtevanega seznama izraelskih talcev.

Hamas je medtem danes sporočil, da bo prek posrednikov nadaljeval pogovore, dokler ne bo dosežen dogovor o prekinitvi ognja z Izraelom. “Gibanje je pokazalo potrebno prožnost, da bi dosegli dogovor, ki zahteva celovito prekinitev agresije proti našemu ljudstvu,” so sporočili in Izrael ponovno obtožili oviranja pogovorov.

“Izrael se še vedno izogiba glavnim točkam pogovorov, zlasti tistim, ki bodo omogočile trajno prekinitev ognja, vrnitev razseljenih ljudi, umik izraelskih sil iz Gaze in zagotavljanje potreb naših ljudi,” je še dodalo palestinsko gibanje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje