Izrael odločno proti vsiljenemu mirovnemu sporazumu in priznanju Palestine

Svet 21. Feb 202411:01 > 18:34 1 komentar
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu (Foto: PROFIMEDIA)

Izrael je z raketnimi napadi na elitno stanovanjsko sosesko v Siriji ubil najmanj dva človeka, o dveh smrtnih žrtvah izraelskega napada poročajo tudi iz Libanona. Izraelska vojska je ponoči izvedla tudi več racij na zasedenem Zahodnem bregu, ubili so tri Palestince in aretirali 40 ljudi. Izraelski parlament pa je danes odločno podprl deklaracijo, ki nasprotje enostranskemu priznanju palestinske države in vsiljevanju mirovnega sporazuma med Izraelom in Palestinci.

Izraelski raketni napad je bil usmerjen na sosesko Kafr Sousa v sirski prestolnici, je poročala sirska državna televizija.

Kafr Sousa je elitna soseska v sirski prestolnici, kjer je velik kompleks, ki ga uporabljajo varnostne službe, nedaleč od stavbe, ki je bila tarča napada, pa je iranski kulturni center, poroča AFP.

V izraelskem napadu na stanovanjsko zgradbo v tej soseski sta bili ubiti najmanj dve osebi, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, nevladna organizacija s sedežem v Združenem kraljestvu, ki ima obsežno mrežo virov v od vojne razdejani Siriji.

Izrael informacij o raketnem napadu še ni komentiral.

Raketni napad na Sirijo
Raketni napad na Sirijo (Foto: PROFIMEDIA)

Od začetka državljanske vojne v Siriji leta 2011 je Izrael izvedel več sto raketnih napadov v Siriji, večinoma na položaje oboroženih skupin, ki jih podpira Iran, pa tudi sirske vojske. Z njimi naj bi želeli preprečiti, da bi Iran in z njim povezane oborožene skupine razširili svoj vpliv v državi. Napade je Izrael še okrepil po začetku vojne s Hamasom oktobra lani.

V izraelskem napadu na južni Libanon dve smrtni žrtvi

V izraelskem napadu na kraj Majdal Zoun na jugu Libanona je bila danes ubita ženska, njena hči pa je bila huje ranjena, poročajo libanonski mediji. Anonimni vir iz tamkajšnje bolnišnice je medtem za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da je bilo v izraelskem napadu ubito še eno mlajše dekle.

Izraelska vojska trdi, da so bili tarča napada poveljniški centri libanonskega oboroženega gibanja Hezbolah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Hezbolah je medtem sporočil, da je danes izvedel več napadov na Izrael. Eden od njih je bil usmerjen na naselje Avivim, kjer naj bi zadeli dve stavbi, v katerih naj bi bili nameščeni izraelski vojaki, poroča katarska televizija Al Jazeera.

Netanjahu: Izrael želi osvoboditi talce, a ne za vsako ceno

Medtem izraelski premier Benjamin Netanjahu in minister za finance Bezalel Smotrič pravita, da si prizadevajo za osvoboditev talcev, a ne ta vsako ceno. Po njunem mnenju je edina pot do cilja vojaška zmaga proti gibanju Hamas, s svojimi izjavami pa sta spodbudila kritike izraelske opozicije in družin nekaterih izmed 134 talcev, ki ostajajo v Gazi.

Foto: PROFIMEDIA

“Doma in v tujini se na Izrael izvaja velik pritisk, naj ustavi vojno, preden bodo doseženi vsi cilji. Zelo si želimo doseči osvoboditev talcev, vendar ne za vsako ceno. Vsekakor ne pristajamo na nerealne pogoje, ki jih od nas zahteva Hamas in bi pomenili poraz države Izrael,” je v torek v nagovoru izraelskim vojakom dejal Netanjahu.

“Zavezani smo k nadaljevanju vojne, dokler ne dosežemo vseh njenih ciljev: Uničiti Hamas, osvoboditi vse talce in zagotoviti, da Gaza nikoli več ne bo predstavljala grožnje Izraelu,” je še dejal premier, izhaja iz izjave, objavljene na spletni strani njegovega urada.

Izraelski parlament zavrnil enostransko priznanje palestinske države

Izraelski parlament je danes odločno podprl deklaracijo, ki nasprotje enostranskemu priznanju palestinske države. “Kneset se je danes z veliko večino združil proti poskusu, da bi nam vsilili ustanovitev palestinske države. Ta odločitev bi škodovala miru in pošilja jasno sporočilo mednarodni skupnosti,” je dejal izraelski premier Netanjahu, potem ko je njegova stranka Likud objavila rezultate glasovanja.

Za deklaracijo je glasovalo 99 od 120 poslancev, devet poslancev pa ji je nasprotovalo. V luči tega je Netanjahu zatrdil, da se ne spomni, da bi kateri predlog imel tako široko podporo, poroča španska tiskovna agencija EFE. Deklaracija, ki jo je predlagal izraelski premier, sicer prav tako zavrača vsakršen trajen mirovni sporazum s Palestinci, ki bi ga vsilila mednarodna skupnost. “Sporazum, če bo dosežen, bo uresničen le z neposrednimi pogajanji med obema stranema, brez predpogojev,” še piše v deklaraciji.

V izraelskih racijah na Zahodnem bregu trije mrtvi

Izraelska vojska je ponoči izvedla več racij na zasedenem Zahodnem bregu. V kraju Dženin je po lastnih navedbah ubila tri palestinske borce, med racijami na Zahodnem bregu pa je aretirala 40 ljudi in zasegla večjo količino orožja, poroča katarska televizija Al Džazira.

Rafa
Foto: PROFIMEDIA

“V protiteroristični operaciji v mestu Dženin so vojaki prijeli 14 osumljencev in ubili tri teroriste. Prav tako so zasegli orožje in odkrili več eksplozivnih naprav,” je sporočila izraelska vojska. Dodala je, da so palestinski borci streljali na izraelske vojake, med racijami pa so posredovale tudi izraelske letalske sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je poročala palestinska tiskovna agencija Wafa, so izraelske sile v Dženinu obkolile dve hiši in sprožile spopade, med katerimi so bili ranjeni trije Palestinci. Palestinsko ministrstvo za zdravje pa je doslej potrdilo eno smrtno žrtev v izraelski raciji v Dženinu.

Po podatkih oblasti v Ramali je bilo od 7. oktobra na Zahodnem bregu ubitih najmanj 400 Palestincev, še okoli 7100 pa jih je aretirala, še poroča Al Džazira.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje