V izraelskih napadih na sirski Homs ubitih več ljudi

Svet 07. Feb 202407:39 1 komentar
Foto: REUTERS

Od začetka vojne v Gazi so se izraelski napadi na cilje v Siriji okrepili. V zadnjem na mesto Homs so bili ubiti ženska, moški in otrok.

V izraelskih napadih na regijo Homs v Siriji je bilo ubitih pet ljudi, od tega trije civilisti, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Napad v osrednjem delu države je potrdilo tudi sirsko obrambno ministrstvo, ki pa ne navaja števila mrtvih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na podlagi navedb sirskega observatorija s sedežem v Londonu, ki se opira na mrežo virov v Siriji, je bila tarča izraelskih napadov stavba v soseski Hamra v mestu Homs. Med ubitimi civilisti so ženska, moški in otrok. Ranjenih naj bi bilo še sedem ljudi.

Obrambno ministrstvo v Damasku je medtem javilo, da je Izrael izvedel napade na več ciljev v Homsu in njegovi okolici, pri čemer je bilo ubitih in ranjenih več civilistov. Sirska državna televizija je objavila posnetke reševalcev, ki se prebijajo skozi ruševine porušene stavbe.

homs sirija napad homs sirija napad
Foto: REUTERS
homs sirija napad homs sirija napad
Foto: REUTERS
homs sirija napad homs sirija napad
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Že prejšnji teden so ZDA v povračilo za napad na svojo bazo v Jordaniji, v katerem so bili ubiti trije ameriški vojaki, v Siriji in Iraku napadle položaje več skupin, ki uživajo podporo Irana. Od minulega tedna je cilje v Siriji večkrat obstreljeval tudi Izrael, v napadih je bilo ubitih več proiranskih borcev.

Izraelske sile pogosto obstreljujejo cilje v sosednji Siriji. Z napadi naj bi želeli preprečiti, da bi Iran in z njim povezane oborožene skupine razširili svoj vpliv v državi, ki je od leta 2011 v primežu državljanske vojne. Od začetka vojne v Gazi so se izraelski napadi na cilje v Siriji okrepili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje