Izraelski minister bi izbrisal palestinsko mesto, ogorčene tudi ZDA

Svet 02. Mar 202307:51 2 komentarja
Bezalel Smotrič
Ronen Zvulun/REUTERS

Eden od ministrov vlade izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, finančni minister Bezalel Smotrič, je razburil z izjavo, da bi bilo treba "izbrisati" kraj Huvara na okupiranem Zahodnem bregu, ki predstavlja dom več kot 7.000 Palestincev. Izjavo izraelskega skrajnega nacionalista so med drugim obsodile ZDA.

Izrael bi moral porušiti palestinsko mesto Huvara na okupiranem Zahodnem bregu, je v sredo za časnik The Marker izjavil izraelski finančni minister Bezalel Smotrič, pristojen še za civilno upravljanje okupiranega Zahodnega brega. To mesto je bilo tarča nedavnega maščevalnega pohoda izraelskih naseljencev, zadnjega v nizu incidentov med zaostrujočim se konfliktom na Bližnjem vzhodu.

“Mislim, da je treba mesto Huvara izbrisati. To bi morala storiti država,” je dejal Smotrič. Njegova izjava je sledila nedeljskemu napadu, v katerem je Palestinec v vasi južno od mesta Nablus na okupiranem Zahodnem bregu ubil dva Izraelca, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tamkajšnji izraelski naseljenci so nato v znak maščevanja napadli palestinsko skupnost ter zažgali njihove hiše, trgovine in avtomobile, pri čemer je bilo ranjenih več sto ljudi, en Palestinec pa je bil med nasilnim incidentom ubit.

Preberite še: Bo Netanjahu pristrigel peruti jastrebom svojega novega kabineta?

Po ocenah palestinskega statističnega urada v Huvari živi približno 7.400 Palestincev. Skozi mesto poteka tudi pomembna cesta, ki jo dnevno uporabljajo številni prebivalci nezakonitih judovskih naselbin na severu Zahodnega brega.

Tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price je obsodil Smotričeve izjave. “Ti komentarji so bili neodgovorni in odvratni. Tako kot obsojamo palestinsko spodbujanje k nasilju, obsojamo tudi te provokativne pripombe, ki prav tako pomenijo spodbujanje k nasilju,” je Price dejal novinarjem v Washingtonu.

Ob tem pozval izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja in druge visoke izraelske uradnike, naj “javno in jasno zavrnejo te pripombe in se od njih distancirajo”. Dodal je, da je zdaj bolj kot kdajkoli prej pomembno, da Izraelci in Palestinci sodelujejo pri umirjanju napetosti.

Od začetka leta so izraelske sile ubile več kot 63 Palestincev, medtem ko je letos v napadih Palestincev doslej umrlo 13 izraelskih civilistov, ena Ukrajinka in en policist.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje