Bo Netanjahu pristrigel peruti jastrebom svojega novega kabineta?

Svet 30. Dec 202220:21 0 komentarjev
Itamar Ben-Gvir in Bezalel Smotrič
Itamar Ben-Gvir (L) in Bezalel Smotrič (D) (Ammar Awad/REUTERS)

Izrael je dobil novo vlado pod okriljem premierja Benjamina Netanjahuja – vlado, ki je najbolj (skrajno) desna in versko konservativna doslej. Kako utemeljena so svarila tistih, ki napovedujejo novo zaostritev konflikta med Izraelom in Palestino ter kdo sta ministra, katerih imenovanje je dvignilo še posebej veliko prahu?

Eden je nekdanji član oborožene, prepovedane judovske militantne skupine, ki se je zaradi svoje protiarabske doktrine prav tako znašla na črnem seznamu Združenih držav Amerike (ZDA). Drugi je verski fundamentalist, ki se je nekoč oklical za “ponosnega homofoba”. Oba sta naseljenca na Zahodnem bregu, ki nasprotujeta samoupravi Palestincev, kaj šele njihovi državnosti, navaja tiskovna agencija Reuters.

To sta 46-letni Itamar Ben-Gvir in 42-letni Bezalel Smotrič, ključna koalicijska partnerja izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, ki je bil novembra ponovno izvoljen, v četrtek pa je zaprisegla njegova (že šesta) vlada. Oba vodita skrajno desni stranki: Ben-Gvir vodi stranko Ocma jehudit (v prevodu Judovska moč), Smotrič pa je na čelu Verske sionistične stranke.

73-letni Netanjahu je zaveznike v vrstah ultranacionalistov poiskal po tem, ko so ga bolj sredinske stranke bojkotirale v luči sojenj, ki zoper novemu staremu premierju potekajo zaradi korupcije. Netanjahu, ki vztraja, da je nedolžen, podporo skrajnih desničarjev potrebuje, a vztraja, da se njihovim zahtevam ne bo vdal.

“Jaz bom vodil to vlado. Druge stranke se mi pridružujejo. Jaz se ne pridružujem njim,” je Netanjahu za Al Arabiyo povedal 15. decembra, ob tem pa se je zavezal, da bodo njegove politike “liberalno desne”. Prav tako je komentiral, da so mnogi skrajnejši politiki že “spremenili in umirili svoja stališča, predvsem zato, ker prevzem oblasti prinaša odgovornost”, povzema Reuters.

Benjamin Netanjahu
Ammar Awad/REUTERS

Prvo od načel nove izraelske vlade pravi, da imajo “Judje ekskluzivno in neizpodbitno pravico do vseh območij izraelske zemlje”, navaja britanski BBC. To naj bi vključevalo tudi okupirani Zahodni breg, pri čemer točka obljublja napredek za tamkajšnje naselbine. V 140 naselbinah, ki so jih na zgradili od okupacije Zahodnega brega in Vzhodnega Jeruzalema leta 1967, živi 600.000 Judov.

Vključevanje politikov s skrajno desnimi stališči v izraelsko vlado nikakor ni novost. Ben-Gvirjev vzpon bi, tako Reuters, morda lahko primerjali z vzponom nacionalista Avigdorja Liebermana, ki je bil leta 2006 imenovan za namestnika predsednika vlade. Tudi takrat je liberalna stran, podobno kot zdaj, opozarjala pred možnostjo državljanske vojne, v najbolj znani izraelski satiri pa so ga sramotili kot nacista.

Lieberman se je nato izkazal za prilagodljivega politika. Bil je član različnih koalicij – tudi take, v kateri je bila Islamska stranka –, zdaj pa je pristal v opoziciji, od koder Netanjahujeve zaveznike zaničuje in jih označuje za “fanatike in skrajneže”.

Itamar Ben-Gvir
Itamar Ben-Gvir (Ariel Schalit/REUTERS)

To sicer nikakor ne pomeni, da je Lieberman opustil svoja desničarska stališča, še piše Reuters. Ko je bil v času Netanjahujeve vlade zunanji minister, je v javnosti spodbujal ostrejšo linijo v odnosu do Palestincev, kot jo je premier. Prav tako je kasneje – leta 2018 – odstopil kot obrambni minister, saj se mu je premirje s palestinskim Hamasom zdelo preveč ohlapno.

Odločen zasuk na desno na izraelskem političnem prostoru skrbi domačo in tujo javnost. V sredo je po navedbah CNN svojo zaskrbljenost v pismu Netnjahuju izrazilo več kot 100 upokojenih izraelskih veleposlanikov in uradnikov z ministrstva za zunanje zadeve. Med drugim jih skrbi, da bo nova vlada “škodovala izrealskim odnosom s tujino”.

Za razliko od preteklih koalicij je v tokratni Netanjahujeva stranka Likud prevzela tako obrambno kot zunanje ministrstvo. Omenjena sporna ministra, ki sta v preteklosti razburjala s svojimi stališči, pa bosta prevzela vodenje drugih področij: Ben-Gvir bo vodil ministrstvo za nacionalno varnost in bo bdel nad policijo, Smotrič pa bo na čelu finančnega ministrstva, pri čemer bo – kot zagovornik širjenja nezakonitih judovskih naselbin – pristojen še za civilno upravljanje okupiranega Zahodnega brega.

Bezalel Smotrič
Bezalel Smotrič (PROFIMEDIA)

Ne glede na to analitiki opozarjajo, da bi lahko zavezništvo s kontroverznima ministroma Netanjahuju škodovalo. Ker v koaliciji, ki jo dolgoletni premier vodi tokrat, ni strank, ki bi bile bolj leve od Likuda, prav tako obstaja bojazen, da bo izraelski premier imel več težav z obvladovanjem skrajnosti svojih partnerjev. Netanjahu, piše Reuters, je sicer znan po tem, da je jastrebom v svojih kabinetih bodisi pomagal gnezditi, bodisi jim je znal pristriči peruti, ko je bilo to potrebno.

“Ob tem, ko so vse stranke nove vlade pozicionirane na Netanjahujevi desni, bo tokrat težko reproduciral to vlogo,” je po Reutersovih navedbah komentiral Yohanan Plesner, predsednik mislišča Israel Democracy Institute. “Si tega želi?” se je ob tem vprašal.

Kot funkcionar, pristojen za upravljanje civilnih zadev na zasedenem Zahodnem bregu, bo tako Smotrič, ki je v preteklosti že služboval kot minister (za transport), lahko bdel nad judovskimi naselbinami, ki jih večina mednarodne skupnosti razume kot nezakonite, saj ležijo na palestinskem ozemlju.

“Lahko bo učinkovit pri povečanju ali konsolidaciji izraelske prisotnosti na Zahodnem bregu,” je komentiral publicist in nekdanji urednik časopisa The Jerusalem Post Amoc Asa-El, sodelavec pri mislišču Shalom Hartman Institute. Medtem bo Ben-Gvir, ki je ministrski stolček zasedel prvič, kot odgovorni za policijo skrbel za javni red.

Ben-Gvir je bil sicer, še opozarjajo tuji mediji, v preteklosti že obsojen zaradi rasizma in podpiranja teroristične organizacije.

Več o novi izraelski vladi, tudi predsedniku kneseta Amirju Ohani iz stranke Likud, ki ne skriva svoje istospolne sumerjenosti, v prispevku Benjamin Netanjahu že šestič prisegel kot premier Izraela.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!