Izraelski parlament potrdil vlado Naftalija Beneta

Svet 13. Jun 202120:45 > 14. Jun 2021 07:10 0 komentarjev
Naftali Benet
Ronen Zvulun/REUTERS

Izraelski parlament je potrdil novo vlado pod vodstvom Naftalija Beneta, ki bo po 12 letih zamenjala vlado Benjamina Netanjahuja. Za novo vlado je glasovalo 60 poslancev, 59 jih je bilo proti, en je bil vzdržan.

Nova vladna koalicija je sestavljena iz kar osmih strank. Prvi dve leti jo bo vodil 49-letni Naftali Benet, ki prihaja iz skrajno desne stranke Jamina, nato pa predvidoma dve leti Jair Lapid iz sredinske stranke Ješ Atida, ki je na volitvah sicer zasedla drugo mesto za Likudom Benjamina Netanjahuja. Prvič pa bo v izraelski vladi tudi arabska stranka.

STA

Benet je že zaprisegel kot novi premier, izraelska televizija je medtem pokazala tudi njegovo rokovanje z Netanjahujem po glasovanju. Nova vlada bo sicer imela 27 ministrov in ministric. Na ulicah Tel Aviva so se po glasovanju zbrali nasprotniki Netanjahuja in slavili ob njegovem porazu.

Netanjahu se bo tako moral po več kot desetletju posloviti s položaja premierja Izraela, ki ga je zasedel leta 2009. Pred tem je izraelsko vlado vodil že med letoma 1996 in 1999. Proti vodji desne stranke Likud sicer trenutno poteka sojenje zaradi korupcije.

Benet: Prišel je čas za drugačne voditelje

Benet je pred glasovanjem dejal, da njegova vlada predstavlja ves Izrael in da je prišel čas za drugačne voditelje, ki so iz vseh delov prebivalstva in ki lahko ustavijo vrtinec sovraštva in prepirov, ki se je razvil v zadnjih letih.

Netanjahu pa je pred svojim današnjim porazom v 120-članskem knesetu dejal, da če je njihova usoda biti v opoziciji, bodo to storili z dvignjenimi glavami, dokler ne bodo nadomestili te “slabe vlade in se vrnili k vodenju države na naš način”.

Biden se veseli sodelovanja z Benetom

Benetu in novi vladi je že čestital ameriški predsednik Joe Biden, pri čemer je dejal, da se veseli sodelovanja z Benetom pri krepitvi vseh vidikov tesnega in trajnega razmerja med obema državama. Poudaril je, da so ZDA najboljši prijatelj Izraela.

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob čestitki Benetu poudarila, da si bo Nemčija še naprej prizadevala za izraelsko varnost in za mir na Bližnjem vzhodu. Nemčija in Izrael sta po njenih besedah povezani z edinstvenim prijateljstvom, ki ga želijo še poglobiti.

Skrajno palestinsko gibanje Hamas in skrajna palestinska organizacija Islamski džihad sta medtem sporočila, da se bo njihov boj proti Izraelu nadaljeval ne glede na to, kdo vodi vlado.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!