Izredno stroga kazen zaradi kilograma konoplje: Singapurca bodo usmrtili

Svet 25. Apr 202310:06 2 komentarja
Tangaraju Suppiah
Transformative justice collective

Številni aktivisti se borijo za pomilostitev 46-letnega Tangarajuja Suppiaha, ki so ga singapurske oblasti obsodile na smrtno kazen z obešanjem, saj naj bi sodeloval pri trgovanju enega kilograma konoplje iz Malezije v Singapur. Primer dosojene smrtne kazni zaradi domnevnega trgovanja z drogo v Singapurju ni prvi.

V Singapurju razburja primer 46-letnega Tangarajuja Suppiaha, ki je obsojen na smrtno kazen z obešanjem zaradi domnevnega trgovanja s konopljo. Aktivisti namreč pravijo, da je bil obsojen na podlagi šibkih dokazov, oblasti pa odgovarjajo, da je bil deležen ustreznega postopka, poroča BBC. Njegovo usmrtitev načrtujejo za sredo.

Tangaraju, ki mu preti smrtna kazen, je bil obsojen že leta 2013, in sicer zaradi “sodelovanja pri zaroti” med dostavo enega kilograma konoplje iz Malezije v Singapur. Čeprav ga policija med dostavo ni ujela, je tožilstvo dejalo, da je bil odgovoren za njeno usklajevanje, z njim pa je povezalo tudi dve telefonski številki, ki naj bi ju uporabljal dostavljalec konoplje. Tangaraju je po drugi strani trdil, da ni bil tisti, ki je komuniciral z ostalimi v tem primeru. Po njegovih besedah je enega od telefonov izgubil, medtem ko drugi ni bil njegov.

Primer v Singapurju sicer ni prvi. Že lani je odmeval primer usmrtitve moškega zaradi obtožb o drogah. V Singapurju namreč velja nekaj najstrožjih zakonov proti drogam na svetu, ki predvidevajo smrtno kazen za trgovino z drogami in nižje kazni za dostavljalce.

Aktivisti in Tangarajujevi družinski člani so singapurski predsednici Halimah Yacob predali pisma s prošnjo za pomilostitev 46-letnika. “Vem, da moj brat ni storil ničesar narobe. Sodišče pozivam, naj njegov primer obravnava od začetka,” je po poročanju BBC povedala Tangarajujeva sestra Leela Suppiah.

K ustavitvi usmrtitve in reviziji primera je med drugimi pozval britanski milijarder, sir Richard Branson. V objavi na blogu je zapisal, da je Singapur “morda tik pred tem, da ubije nedolžnega človeka”, in to na podlagi “več kot dvomljivih okoliščin”. “Smrtna kazen je že tako temen madež na ugledu države. Usmrtitev po tako nevarni obsodbi bi stvari samo poslabšala,” je dejal po poročanju BBC.

Leelavathy Suppiah
Družina obsojenega Tangarajuja (Foto: PROFIMEDIA)

Aktivisti so izrazili tudi zaskrbljenost, da Tangaraju ni dobil ustreznega dostopa do tolmača in je moral svojo zadnjo pritožbo zastopati sam, saj mu družina ni mogla zagotoviti odvetnika, dodaja BBC. Singapurske oblasti pa odgovarjajo, da je zahteval tolmača izključno med sojenjem in ne prej in da je imel ves čas postopka dostop do pravnega svetovalca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje