Jahta Romana Abramoviča zamenjala lastnika na dan ruskega napada na Ukrajino

Magazin 09. Apr 202216:35 0 komentarjev
Jahta Aquamarine
Heesen Yachts

24. februarja, na dan, ko so ruski tanki vdrli na ukrajinsko ozemlje, je 50-metrska jahta, imenovana Aquamarine, dobila novega lastnika. To je po poročanju časnika Guardian postal ruski poslovnež David Davidovič, bližnji sodelavec Abramoviča. S tem manevrom se je, kot kaže, izognila zaplembi.

Oblasti v več evropskih državah so po ruskem napadu na Ukrajino in uvedbi sankcij proti oligarhom, ki naj bi bili povezani s Putinovim režimom, zasegle številne luksuzne jahte. Na Nizozemskem, kjer se trenutno nahaja Aquamarine, so oblasti zasegle 14 luksuznih plovil, od tega 12 še nedokončanih.

A jahta Aquamarine, ki je bila glede na številne indice do nedavnega v lasti podjetja pod nadzorom znanega ruskega milijarderja z britanskim potnim listom Romana Ambramoviča, se je sankcijam vsaj za zdaj očitno izognila.

Trenutno je na vzdrževanju v suhem doku nizozemskega pristanišča Vlissingen. Ruski poslovnež David Davidovič je za Guardan potrdil lastništvo jahte. Plovilo je v lasti podjetja MHC Jersey Ltd., registriranega na britanskem otoku Jersey, to podjetje pa je v lasti drugega podjetja – Norma Investments – registriranega na Britanskih deviških otokih. Po poročanju časnik Wall Street Journal je bilo to podjetje do konca februarja v lasti Abramoviča. Po novem je največji delničar Davidovič, ki ga ni na seznamu sankcioniranih oligarhov.

Aquamarine, ki so jo izdelali pri nizozemskem proizvajalcu luksuznih plovil Heesen, sicer ni edina jahta, ki povezana z Abramovičem. Pravzaprav ni niti največja. In niti druga največja. Prvi dve mesti med njegovimi jahtami namreč zasedata 165-metrska Eclipse in 140-metrska Solaris, ki ju je Abramovič uspel še pravočasno parkirati v Turčiji, izven dosega evropskih sankcij.

jahta Solaris
Abramovičeva jahta Solaris je trentuno zasidrana pred turškim letoviščem Yalikavak ob obali Egejskega morja / Profimedia

Solaris se je na poti iz Barcelone v Turčijo sredi marca ustavila ob črnogorskem mestu Tivat,

ob prihodu v Turčijo pa je skupina Ukrajincev poskušala preprečiti njen pristanek v pristanišču Bodrum, od koder je morala ta teden tudi izpluti.

Še dve manjši Abramovičevi jahti sta trenutno zasidrani ob obali karibskega otoka Antigua.

Maldivski raj za ogrožene oligarhe

Med najbolj priljubljenimi destinacijami za luksuzne jahte, ki jim zaradi sankcij proti Rusiji grozi zaplemba, so sicer Maldivi. Kot je ta teden poročala agencija Reuters, so na območju tega otočja v Indijskem oceanu opazili vsaj šest megajaht, pri čemer so nekatere med njimi izklopile sisteme za sledenje in se umaknile v mednarodne vode.

Maldivske oblasti sicer uradno podpirajo sankcije proti Rusiji in v Združenih narodih podpirajo obsodbo vojaške agresije, a glede na neuradne pogovore z več viri Reuters navaja, da je za zaplembo jaht na Maldivih zelo malo možnosti. Lokalna ekonomija je namreč preveč odvisna od bogatih ruskih turistov.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!