Komisar Janez Lenarčič: Evropske reševalne ekipe so že na poti v Turčijo

Svet 06. Feb 202310:00 > 18:47 1 komentar
Potres v Turčiji
REUTERS /Ihlas

Evropska unija je zaradi potresa v Turčiji in Siriji že aktivirala svoj mehanizem civilne zaščite. Reševalci iz Nizozemske, Romunije, Bolgarije, Hrvaške, Češke, Francije, Grčije in Poljske so že na poti na prizadeto območje. Pomoč sta ponudili tudi Italija in Madžarska ter slovenski predsednik vlade Robert Golob, prav tako ruski predsednik Vladimir Putin. Slovenija bo v prvi fazi pomoči Turčiji ponudila strokovnjake za oceno stanja in koordinacijo.

EU je po katastrofalnem potresu na jugu Turčije aktivirala svoj mehanizem civilne zaščite in že usklajuje napotitev reševalnih ekip na prizadeto območje, je na Twitterju sporočil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Preberite še: Turčijo in Sirijo stresel močan potres

“Eden najmočnejših potresov v regiji v zadnjih več kot 100 letih je ponoči prizadel regijo Gaziantep v Turčiji in vplival tudi na sosednjo Sirijo. EU je v Turčijo na podlagi prošnje za aktivacijo mehanizma EU na področju civilne zaščite nemudoma poslala ekipe za iskanje in reševanje,” sta v skupni izjavi zapisala Lenarčič in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

“Iz Bolgarije, Hrvaške, Češke, Francije, Grčije, Hrvaške, Nizozemske, Poljske in Romunije je bilo hitro mobiliziranih deset ekip za iskanje in reševanje. Italija in Madžarska sta prav tako ponudili svoje reševalne ekipe. Koordinacijski center EU za odzivanje na izredne razmere je v neposrednem stiku z oblastmi v Turčiji, da bi po potrebi uskladil nadaljnjo podporo,” so še navedli v izjavi.

“Po smrtonosnem potresu, ki je danes zjutraj prizadel Turčijo in Sirijo, smo popolnoma solidarni z obema državama,” je na Twitterju zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “Pripravljeni smo še naprej pomagati po svojih najboljših močeh,” je dodala.

Sožalje je izrekel tudi ameriški predsednik Joe Biden in obljubil pomoč. S podobnimi besedami se je poklonil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je prav tako obljubil pomoč prizadetima državama.

Potres v Turčiji
PROFIMEDIA

Aktiviran je bil tudi satelitski sistem EU Copernicus, ki zagotavlja storitve kartiranja v nujnih primerih. EU je s svojimi programi humanitarne pomoči pripravljena podpreti tudi prizadete v Siriji, ki prav tako poroča o velikem številu žrtev.

Tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je v tvitu sporočil, da zavezniki Nata “mobilizirajo pomoč” po potresu. “Polna solidarnost z našo zaveznico Turčijo po tem grozljivem potresu,” je dodal.

Iz sveta sicer v Turčijo in Sirijo prihajajo številni izrazi sožalja in obljube pomoči. Hitro pomoč prizadetim sta med drugim že napovedala nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock in španski premier Pedro Sanchez.

Pretresljive izpovedi preživelih: “Vsi smo na cestah, ljudje so zmedeni”

Potres v Turčiji
PROFIMEDIA

Kljub sporom in napetim meddržavnim odnosom je Ankari pomoč oziroma napotitev svojih reševalnih ekip na prizadeto območje zagotovila tudi grška vlada. “Grčija bo nemudoma pomagala,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdil grški premier Kiriakos Micotakis.

Dpa ob tem piše, da so grški reševalci zelo izkušeni, saj so potresi v Grčiji pogosti, podobno kot v Turčiji. Obenem spominja, da je Grčija Turčiji med drugim izdatno pomagala po katastrofalnem potresu leta 1999, tej t. i. potresni diplomaciji pa je sledilo obdobje otoplitve odnosov med državama.

Vlada v Rimu je sporočila, da je svojo pomoč ponudila italijanska civilna zaščita ter da premierka Giorgia Meloni spremlja dogajanje in izraža sožalje vsem prizadetim. V Italiji so po potresu ponoči sicer izdali opozorilo zaradi nevarnosti cunamija in ljudi pozvali, naj se umaknejo z obale, ponekod so celo preventivno ustavili železniške povezave, a so alarm davi nato preklicali.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prav tako zagotovil vso potrebno pomoč, rusko ministrstvo za izredne razmere pa je pripravljeno na pomoč poslati dve letali, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Izrael je obljubil predvsem humanitarno pomoč, med drugim pri nujni obnovi hiš, in na območje pošilja svojo delegacijo.

Potres v Turčiji
Sertac Kayar/Reuters

Pomoč ponudil tudi slovenski politični vrh

Slovenija je pripravljena nuditi pomoč ob današnjem uničujočem potresu v jugovzhodni Turčiji, je na Twitterju zatrdil slovenski premier Robert Golob. Kot je zapisal na vladnem Twitter profilu, ga je današnji uničujoč potres v jugovzhodni Turčiji pretresel. “Moje misli so z družinami in bližnjimi žrtev ter z ranjenimi v Turčiji in Siriji. Slovenija je pripravljena nuditi pomoč,” je nadaljeval.

Medtem je predsednica republike Nataša Pirc Musar izrazila sožalje vsem, ki jih je potres prizadel, ter zaželela uspešno delo reševalnim ekipam. “V imenu svoje države in našega naroda” je izrekla iskreno sožalje prebivalcem obeh držav. “V mislih smo z družinami tragično preminulih. Ranjenim želimo uspešno okrevanje, reševalnim ekipam pa varno posredovanje,” je tvitnila.

Tudi na MZZ so že pred tem zapisali, da “je Slovenija pripravljena pomagati” po potresu. Kot so še tvitnili, sočustvujejo s prebivalstvom Turčije in Sirije, izrekajo sožalje družinam žrtev in ranjenim želijo hitro okrevanje. Prav tako je zunanja ministrica Tanja Fajon v tvitu izrazila žalost ob novicah o katastrofalnem potresu in v imenu Slovenije izrekla globoko sožalje vsem prizadetim.

Slovenija bo Turčiji ponudila strokovnjake

Slovenija bo v prvi fazi pomoči Turčiji ponudila strokovnjake EU za oceno stanja in koordinacijo. Če se bodo tako dogovorili na koordinacijskem sestanku z Evropsko komisijo, ki ravnokar poteka, je pripravljena ponuditi tudi posameznike oziroma enote za reševanje v ruševinah, so za STA sporočili z ministrstva za obrambo.

Vsi so pripadniki civilne zaščite. Dva sta iz URSZR, eden pa je strokovnjak za prvo pomoč. Ali bodo vsi trije odšli v Turčijo, bo odvisno od EU, ki bo po njegovih besedah odločitev sprejela še danes. Imajo pa vse pripravljeno za njihovo pot, tako da bi v primeru potrditve lahko v Turčijo odšli že v torek, je povedal v.d. direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) Leon Behin.

Vlada je nato danes na dopisni seji odločila, da Slovenija napoti tri strokovnjake v enoto EU za oceno stanja in koordinacijo, in sicer strokovnjaka za logistiko, za pomoč pri zbiranju podatkov ter za operativno koordinacijo. Napotitev je predvidena za obdobje od 14 do 21 dni z možnostjo podaljšanja in rotacije strokovnjakov, so sporočili iz vlade.

Behin je sicer pojasnil je, da je Slovenija strokovnjake ponudila, potem ko je EU od držav članic prejela ponudbe za več ekip za reševanje iz ruševin, kot je prosila Turčija. Prosila je namreč za pet ekip srednjega in pet ekip večjega obsega. Strokovnjaki pa bodo pomagali pri koordinaciji in organizaciji teh ekip.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje