Japonski profesor razvil zaslon z okusom

N1 video 23. Dec 202109:16 0 komentarjev

Japonski profesor je razvil prototip televizijskega zaslona, ki ob lizanju posnema okuse hrane. To je še en korak k ustvarjanju veččutne izkušnje gledanja.

Naprava se imenuje “Taste the TV (TTTV)” oziroma okusi televizijo. Uporablja vrtiljak 10 posod z okusi, ki se v različnih kombinacijah razpršijo in tako ustvarijo okus določene hrane. Vzorec se razvije na higienskem filmu na TV zaslonu, ki ga nato gledalec poskusi, poroča Reuters.

V dobi koronavirusa lahko tovrstna tehnologija izboljša povezovanje ljudi in interakcijo z zunanjim svetom, je povedal profesor na Univerzi Meiji Homei Miyashita. “Cilj je omogočiti ljudem, da izkusijo na primer hrano iz restavracij iz drugega konca sveta, tudi ko ostanejo doma,” je rekel.

Ekipa profesorja in 30 študentov je izdelala več naprav, povezanih z okusi. Med njimi so vilice, ki obogatijo okus hrane. Prototip TTTV je izdelal v zadnjem letu, izdelava komercialne različice pa bi stala približno 100.000 jenov oziroma 875 dolarjev. Zaslon bi bilo mogoče uporabljati za izobraževanje na daljavo za sommelierje in kuharje ter degustacijske igre in kvize. S podjetji se je profesor pogovarjal tudi o uporabi tehnologije, ki na rezino popečenega kruha nanese različne okuse, piše Reuters.

Novinarjem je napravo predstavila 22-letna študentka Meiji Yuki Hou. Okusiti je želela sladko čokolado. Po nekaj poskusih je avtomatiziran glas njeno naročilo ponovil, aromatični curki pa so na plastično folijo razpršili vzorec. “Nekako je kot mlečna čokolada. Sladka je kot čokoladna omaka,” je novinarjem opisala okus.

zaslon z okusom zaslon z okusom
Kim Kyung-Hoon/REUTERS
zaslon z okusom zaslon z okusom
Kim Kyung-Hoon/REUTERS
zaslon z okusom zaslon z okusom
Kim Kyung-Hoon/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!