Je bila družina iranske 16-letne protestnice prisiljena v laganje o njeni smrti?

Svet 06. Okt 202219:13 0 komentarjev
protesti v Iranu
Protesti v Iranu. (Foto: WANA/REUTERS)

V Iranu razburja primer smrti 16-letne Nike Šaharami, ki je izginila 20. septembra, potem ko se je v Teheranu pridružila protestom proti hidžabu, prejšnji teden pa so njeno truplo našli v stavbi v središču mesta. Družina meni, da so za njeno smrt odgovorne oblasti, te pa zanikajo vpletenost v umor in povezavo njene smrti s trenutnimi protesti.

Njena mati Nasrin Šaharami je v videoposnetku, ki ga je danes poslala opozicijskim medijem v tujini, obtožila oblasti, da so njeno hčerko umorile. “Sama sem videla truplo svoje hčerke. Na zadnjem delu glave je bilo videti, da je doživela zelo močan udarec, saj ji je razpadla lobanja. Tako je bila ubita,” je dejala.

Hkrati je opozorila, da so jo oblasti večkrat poskušale poklicati, vendar se ni hotela oglasiti. “Klicali so tudi ostale družinske člane, češ da bodo naredili to in ono, če se ne bom oglasila in povedala to, kar si oblasti želijo,” je še dodala.

Iranske oblasti so sicer v sredo začele preiskavo smrti 16-letne Nike Šaharami, doslej pa naj bi aretirale že osem ljudi. Opravile so tudi obdukcijo trupla, poročanje iranske tiskovne agencije IRNA povzema francoska AFP.

Obdukcija naj bi glede na njihove navedbe pokazala številne zlome medenice, glave, zgornjih in spodnjih okončin, rok in nog, kar da kaže na to, da je bila vržena z visoke višine. Obenem so oblasti zavrnile kakršno koli povezavo med njeno smrtjo in protesti zaradi smrti Mahse Amini.

Mediji, med drugim BBC Persian in Iran Wire, so poročali, da je družina smela videti truplo Nike Šaharami le v mrtvašnici in je niso smeli pokopati v njenem rojstnem kraju v provinci Lorestan. Namesto tega naj bi jo oblasti na skrivaj pokopale v ponedeljek, na dan njenega 17. rojstnega dne, v vasi več deset kilometrov stran. Prav tako pa naj bi oblasti aretirale njenega strica in teto.

Teta je sicer pozneje nastopila na televiziji in ponovila ugotovitve oblasti, da je dekle padlo z večnadstropne stavbe. Njena sestra pa je v videoposnetku, ki ga je danes na spletu objavil Radio Farda, perzijska postaja s sedežem v Pragi, dejala, da je teta govorila pod prisilo oblasti.

Na smrt Nike Šaharami se je odzvala tudi nevladna organizacija Iran Human Rights (IHR) s sedežem v Oslu, ki je odgovornost za njeno smrt prav tako pripisala oblastem. “Nasprotujoče si trditve Islamske republike o smrti dekleta na podlagi posnetkov in prisilnih priznanj njenih sorodnikov so nesprejemljive,” je sporočila organizacija in pozvala k neodvisni preiskavi.

Vsesplošni protesti v Iranu so izbruhnili sredi septembra, potem ko je umrla Mahsa Amini, ki jo je 13. septembra aretirala moralna policija zaradi domnevno neprimernega nošenja naglavne rute hidžab. Aktivisti trdijo, da je umrla zaradi udarca v glavo, medtem ko policija zavrača krivdo za njeno smrt.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!