Je Hrvaška postala predraga?

Potovanja 04. Maj 202405:05 3 komentarji
Dubrovnik (Foto: PROFIMEDIA)

Na vse bolj priljubljeni Hrvaški že več let ob povečanem obisku rastejo tudi cene. Mnogi turisti so zato nezadovoljni. Kako se torej izogniti dragim in preveč obljudenim počitnicam na Hrvaškem?

Hrvaška je med Slovenci že desetletja najbolj priljubljena turistična destinacija. Zadnjih nekaj let pa našo južno sosedo vse bolj množično obiskujejo tudi turisti z drugih delov sveta. S povpraševanjem so se seveda dvignile tudi cene. Mnogi obiskovalci pa ne z enim ne z drugim niso zadovoljni.

Turisti s preostalega dela sveta so po obisku Hrvaško označili ne samo kot drago, ampak tudi kot precej nezanimivo. Ameriški Buzzfeed je na primer glede turistično najbolj priljubljenega Dubrovnika zapisal, da “ni vreden truda”.

Staro mestno jedro so označili za “kaos” dragih kavarn in “divji grozd” turističnih agencij, po katerih se je zaradi navala turistov skoraj nemogoče sprehoditi, poroča hrvaški portal Punkufer. Na spletu se najdejo tudi kritike obiskovalcev, večina se nanaša na gnečo.

Domačini se ne strinjajo. Kaj svetujejo turistom?

Domačini pa se s kritikami turistov ne strinjajo in trdijo, da so mesta vseeno vredna obiska – a da je izkušnja boljša, če se zanjo odločijo zunaj poletne sezone. Tudi turisti, ki so državo že obiskali, na forumih drugim obiskovalcem svetujejo, kako naj se izognejo visokim cenam in gneči.

“Večina bi rekla, da je Dubrovnik biser Jadrana z veliko gnečo in visokimi cenami, podobno kot Benetke. A je obe mesti vredno obiskati, samo zunaj sezone, ko so cene in število obiskovalcev nižje,” svetuje ena izmed uporabnic na Quori.

“Ne potujte v poletni sezoni, ampak ga obiščite pozno poleti,” je svetoval drugi uporabnik na spletni strani.

Če bi se radi med obiskom Hrvaške izognili gneči, turistični vodiči svetujejo obisk čudovitih, a malo manj obiskanih destinacij, kot so na primer hrvaško Zagorje, Osijek, Kopački rt, Gorski kotar, zaledje Zadra, Dalmatinska Zagora, Konavle in notranjost hrvaških otokov.

Kot je lani v intervjuju za N1 povedal eden največjih hrvaških strokovnjakov za turizem Josip Mikulić, so v poletnih mesecih na Hrvaškem najbolj na udaru območja vzdolž celotne obale. Bolj, kot se premikamo proti jugu, bolj resno je stanje, je poudaril.

Visokih stroškov ob obisku Hrvaške se lahko izognete tudi, če potovanje načrtujete vnaprej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje