Je na vidiku prepoved miniaturnih hotelskih pripomočkov?

Svet 25. Dec 202218:12 1 komentar
PROFIMEDIA

Evropski parlament in Evropski Svet obravnavata predlog revizije veljavne zakonodaje o odpadni embalaži. Če bi bil predlog sprejet in zakonodaja spremenjena, se obeta prepoved miniaturnih hotelskih pripomočkov, pa tudi embalaže za enkratno uporabo za hrano in pijačo ter embalaže za enkratno uporabo, v kateri se v trgovinah prodaja sadje in zelenjava.

Evropska unija bi lahko že v kratkem v boju zoper potratno embalažo za enkratno uporabo prepovedala miniaturne hotelske pripomočke. Predlog prepovedi je del strategije evropskega zelenega dogovora, vseevropskega načrta oziroma svežnja političnih pobud, ki naj bi Evropsko unijo do leta 2050 pripeljale do končnega cilja, tj. do podnebne nevtralnosti.

Kot piše v predlogu zakonodaje, v Evropi v povprečju vsak človek letno ustvari skoraj 180 kilogramov odpadne embalaže. Brez ustrezno sprejetih ukrepov pa bi se ta količina do leta 2030 lahko povečala za 46 odstotkov.

Cilj predlagane revizije veljavne zakonodaje EU o odpadni embalaži je, da bi do leta 2030 dosegli, da bi vsa odpadna embalaža omogočala bodisi ponovno uporabo bodisi bi jo lahko reciklirali.

Poleg tega naj bi se znebili tudi odvečne embalaže, podprli recikliranje ter jasneje opredelili ustrezno uporabo biorazgradljive plastike.

PROFIMEDIA

Kakšen vpliv bi imela sprememba zakonodaje?

V skladu s predlogom bi bile tako denimo prepovedane tudi nekatere oblike nepotrebne embalaže, kamor sodijo denimo miniaturni pripomočki, kot so šamponi, mila in druga embalaža v hotelih, pa tudi embalaža za enkratno uporabo za hrano in pijačo, ki se uživa v restavracijah in kavarnah, ter embalaža za enkratno uporabo, v kateri se v trgovinah prodajajo sadnje in zelenjava.

S predlaganimi ukrepi bi se do leta 2030 emisije toplogrednih plinov iz embalaže zmanjšale za skoraj tretjino, kar je enako letnim emisijam Hrvaške. Poraba vode pa bi se zmanjšala za 1,1 milijona kubičnih metrov, napovedujejo v predlogu zakonodaje.

Po začetnih naložbah, potrebnih za prehod, pa naj bi bil pozitiven tudi gospodarski učinek. Če bodo podjetja prihranke prenesla na potrošnike, bi lahko Evropejci v povprečju prihranili skoraj 100 evrov na leto.

Predlog o odpadni embalaži trenutno obravnavata Evropski parlament in Evropski Svet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje