Jedrska elektrarna Zaporožje znova na zasilnem napajanju

Svet 02. Dec 202317:42 1 komentar
Zaporožje
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajina je sporočila, da je bila jedrska elektrarna Zaporožje, ki jo zasedajo ruske sile, ponoči odrezana od zunanjega napajanja z električno energijo, zaradi česar je prešla na zasilno napajanje.

Ukrajina je danes sporočila, da je bila jedrska elektrarna Zaporožje, ki jo zasedajo ruske sile, ponoči odrezana od zunanjega napajanja z električno energijo, zaradi česar je prešla na zasilno napajanje. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) opozarja, da gre že za osmi takšen incident od začetka vojne v Ukrajini.

“Zaradi popolnega izpada električne energije je jedrska elektrarna prešla na napajanje z 20 dizelskimi generatorji,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil ukrajinski upravljavec jedrskih elektrarn.

Po navedbah ukrajinske strani sta bila ponoči prekinjena dva električna daljnovoda, ki povezujeta električno omrežje z jedrsko elektrarno, zaradi česar je bila nuklearka “na robu jedrske in radioaktivne nesreče”, preden jim je uspelo obnoviti napajanje elektrarne.

Ruski upravljavec elektrarne je medtem potrdil, da je ponoči uporabil dizelske generatorje. Obenem je sporočil, da so delovali v varnih mejah in da ni bilo poročil o varnostnih kršitvah.

Jedrska elektrarna Zaporožje je v središču spopadov, odkar so jo lani zavzele ruske sile, obe strani pa se obtožujeta ogrožanja njene varnosti.

Vodja IAEA Rafael Grossi je po poročanju AFP opozoril, da je zadnji izpad električne energije še en opomin na negotove razmere na področju jedrske varnosti in zaščite v elektrarni. Obe strani je pozval, naj ne sprejemata ukrepov, ki bi lahko še bolj ogrozili elektrarno.

Inšpektorji IAEA sicer že od lani na terenu spremljajo varnost v elektrarni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje