Jicak Hercog bo novi izraelski predsednik

Svet 02. Jun 202113:17 > 13:54 0 komentarjev
Novi izraelski predsednik Jicak Hercog
Ronen Zvulun/REUTERS

Poslanci kneseta so za novega izraelskega predsednika potrdili 60-letnega Jicaka Hercoga.

Medtem ko se bo zvečer iztekel rok za oblikovanje vladne koalicije pod vodstvom voditelja sredinske stranke Ješ Atid Jairjem Lapidom, so izraelski poslanci izvolili novega predsednika države. Predsedniški položaj bo prihodnji mesec prevzel Jicak Hercog.

60-letni Hercog bo na predsedniškem mestu nasledil dosedanjega predsednika Reuvena Rivlina, ki je bil izvoljen leta 2014. Hercog je nekdanji politik levosredinske Delavske stranke, leta 2018 pa je prevzel vodenje humanitarne organizacije Jewish Agency, ki je med drugim pristojna za priseljevanje v Izrael. Je sin nekdanjega izraelskega predsednika Haima Hercoga (predsednik med letoma 1983 in 1993), ki je prav tako služboval kot veleposlanik Izraela pri Združenih narodih, piše tiskovna agencija Reuters.

Za predsedniški položaj se je potegovala še aktivistka Miriam Perec, katere sinova sta umrla nasilne smrti, zaradi česar je znana kot “mati sinov”.

Za Hercoga je glasovalo 87 poslancev 120-članskega kneseta. Po Reutersovih navedbah je izvolitev pospremil z besedami: “Nujno je, res nujno, da oskrbimo odprte rane, ki so se nedavno odprle v naši družbi.” Prav tako je povedal, da je ključno “dobro ime” Izraela v mednarodni skupnosti, “bojevati se zoper antisemitizem in sovraštvo do Izraela” ter “ohranjati stebre demokracije”.

Izraelski predsednik države ima predvsem protokolarno vlogo. Med njegove najpomembnejše naloge sodita pomilostitev zapornikov ter podelitev mandata za predsednika vlade. Predsednika Izraela vsakih sedem let na tajnem glasovanju izbira parlament.

Koalicijsko usklajevanje še poteka

Nekdanjemu novinarju in vodji sredinske stranke Ješ Atid Lapidu se rok za sestavo vladne koalicije izteče danes. Po navedbah tujih medijev koalicijska usklajevanja še potekajo, je pa Lapid dogovor že dosegel z voditelji nekaterih strank, med drugim z Modro-belim zavezništvom, ki ga vodi obrambni minister Beni Ganc (ta ostaja obrambni minister). Še vedno so tako v teku pogovori med Lapidom in nacionalistom Naftalijem Benetom, s katerim se bosta predvidoma izmenjevala na premierski funkciji. Prav tako še ni znano, ali se bodo koaliciji pridružili v Združeni arabski listi, ki ima v knesetu štiri poslance.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!