Joe Biden: Ukrajina še ni pripravljena na članstvo v Natu

Svet 09. Jul 202320:36 7 komentarjev
Joe Biden
Kevin Lamarque/REUTERS

Pred začetkom vrha Nata prihodnji teden je ameriški predsednik Joe Biden v intervjuju za CNN poudaril, da Ukrajina še ni pripravljena na članstvo v zavezništvu. Po Bidnovih besedah se mora vojna v Ukrajini najprej končati, šele nato lahko Nato začne razmišljati o vključitvi Kijeva.

“Mislim, da med članicami zveze ni soglasje o tem, ali vključiti Ukrajino v Nato v tem trenutku, torej sredi vojne,” je v intervjuju za CNN dejal ameriški predsednik Joe Biden.

Poudaril je, da so vsi v Natu zavezani braniti celotno ozemlje članic. “Če poteka vojna, smo potem vsi v vojni, v vojni z Rusijo,” je dodal.

Povedal je še, da je o tem na dolgo govoril z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in mu pri tem pojasnil, da bo ZDA še vedno zagotavljala podporo Ukrajini, enako kot jo zagotavlja Izraelu.

“Ukrajini moramo začrtati premišljeno pot, da bo lahko izpolnila pogoje za vključitev v Nato, je dejal ameriški predsednik. Spomnil je, da je ruski predsednik Vladimir Putin pred vojno zahteval zavezo, da se Ukrajina ne bo vključila v Nato, a je ni dobil, ker zveza vodi “politiko odprtih vrat”.

Ukrajinski predsednik je bil minuli teden na turneji po nekaterih evropskih državah, obiskal je tudi Turčijo. Med srečanji z voditelji je Zelenski večkrat jasno poudaril, da Kijev želi jasen signal o povabilu v zvezo Nato na vrhu, ki bo prihodnji teden potekal v litovski prestolnici Vilnius.

Kijev prevzel napad na most, ki povezuje Krim

Medtem je Kijev prvič posredno prevzel odgovornost za lanski napad na most, ki povezuje polotok Krim z rusko celino, potem ko je namestnica obrambnega ministra Hana Maljar v soboto med dosežki Ukrajine v 500 dneh vojne navedla tudi “napad na krimski most”. Nad ukrajinskim polotokom pod nadzorom Rusije je danes zračna obramba sestrelila manevrirno raketo, piše STA.

Na objavi na Telegramu je Maljar zapisala, da mineva 273 dni od prvega napada na most na Krimu, s katerim da so prekinili rusko logistiko.

Ta objava se časovno sklada z 8. oktobrom, ko je most delno uničila eksplozija tovornjaka bombe, za katero je Rusija okrivila Ukrajino. Most velja za ključno povezavo pri dobavi zalog ruskim vojakom v Ukrajini.

Zelenski iz Turčije s poveljniki Azovstala

Zelenski se je v soboto vrnil s petimi poveljniki obrambe jeklarne Azovstal v Mariupolu. Na to so se jezno odzvali v Kremlju, kjer so Ankaro obtožili, da je z izpustitvijo ukrajinskih borcev prekršila dogovor, po katerem naj bi ti ostali v Turčiji do konca vojne, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poveljniki obrambe Azovstala v Ukrajini Poveljniki obrambe Azovstala v Ukrajini
Roman Baluk/REUTERS
Poveljniki obrambe Azovstala v Ukrajini Poveljniki obrambe Azovstala v Ukrajini
Roman Baluk/REUTERS
Poveljniki obrambe Azovstala v Ukrajini Poveljniki obrambe Azovstala v Ukrajini
Roman Baluk/REUTERS
Poveljniki obrambe Azovstala v Ukrajini Poveljniki obrambe Azovstala v Ukrajini
Roman Baluk/REUTERS

Peterico so ruske sile zajele ob padcu jeklarne Azovstal po večmesečnem obleganju. Zadnji ukrajinski vojaki so pristaniško mesto v regiji Doneck zapustili maja lani.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je bil kritičen do izpustitve nekdanjih vojnih ujetnikov, kar je označil za neposredno kršitev dogovora s strani Turčije in Ukrajine. Moskva naj bi sprva razmišljala o sojenju pripadnikom regimenta Azov, a nato pristala na njihovo deportacijo v Turčijo. Gre za vojaško enoto, ki so jo Rusi vztrajno označevali kot neonacistično, kot takšna pa je igrala ključno vlogo pri upravičevanju ruskega napada na Ukrajino, piše STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje