Johnny Depp dobil tožbo zoper Amber Heard

Magazin 01. Jun 202221:25 > 22:39 0 komentarjev
Amber Heard in Johnny Depp
PROFIMEDIA/N1

Porota je po več kot mesecu dni trajajočem sodnem procesu sprejela odločitev v trenutno najbolj odmevnem zvezdniškem sojenju. Johnny Depp je dobil tožbo proti nekdanji ženi Amber Heard, ki jo je tožil zaradi obtožb o družinski zlorabi. Porota na sodišču v ameriški zvezni državi Virginija je namreč po treh dneh posvetovanja odločila, da je Heard kriva obrekovanja. Šest tednov trajajoče sojenje se je tako končno sklenilo.

Porota je ugotovila, da je Amber Heard v članku, objavljenem v Washington Postu, obrekovala svojega nekdanjega moža. Sklenili so, da je bil njen zapis, v katerem je trdila, da je Johnny Depp “javna osebnost, ki zastopa nasilje v družini”, lažen. Ugotovili so tudi, da je Heard namenoma ravnala “škodoželjno”. Porota je tako Deppu prisodila 10 milijonov dolarjev (9,38 milijona evrov) odškodnine ter 5 milijonov dolarjev (4,69 milijona evrov) kazenske odškodnine. Herd pa so prisodili 2 milijona dolarjev (1,88 milijona evrov) odškodnine, saj so ugotovili, da je Depp obrekoval Amber, a le prek njegovega odvetnika Adama Waldmana in le v eni od treh točk obtožnice.

Poroto je sestavljalo pet porotnikov in dve porotnici, odločitev pa so sprejeli po treh dneh posvetovanja. Petkovo posvetovanje je trajalo dve uri, torkovo sedem, danes pa so se odločali še nekaj ur. Sojenje, ki se je začelo 11. aprila, je tako končno doseglo epilog. Sodnica Penney Azcarate je sicer že pred razglasitvijo odločitve porote prisotne opozorila, da se nahajajo v sodni dvorani, kjer “izbruhi ne bodo tolerirani”.

“Razočaranje, ki ga čutim danes, je nemogoče opisati. Zlomljena sem, da tudi gora dokazov ni bila dovolj, da bi se zoperstavila nesorazmerni moči in vplivu svojega nekdanjega moža,” je zapisala Heard v odzivu na razglasitev tožbe. Dodala je, da je še bolj razočarana nad tem, kaj ta sodba predstavlja za druge ženske. “To je korak nazaj, vrača nas v čase, ko so lahko ženske, ki so spregovorile, javno sramotili in poniževali,” je še zapisala. Oglasil pa se je tudi Depp, ki je sporočil, da mu je “porota vrnila življenje”. “Pred šestimi leti se je moje življenje in življenja mojih najbližjih, ki so me dolga leta podpirali in verjeli vame, za vedno spremenili,” je sporočil in dodal, da je sedaj, ko je bila dosežena resnica, končno miren. Na razglasitvi odločitve porote Depp sicer ni bil prisoten, saj se trenutno nahaja v Veliki Britaniji, kjer se je pridružil glasbeniku in prijatelju Jeffu Becku na koncertni turneji.

Amber heard
PROFIMEDIA

Odmevnost primera Depp-Heard

V več kot mesecu dni pričanja so bile porotnikom predstavljene različice dogodkov, ki so se zgodili v težavnih letih skupnega življenja. Tožbo proti Amber Heard je vložil njen nekdanji mož, igralec Johnny Depp, in sicer zaradi članka v Washington Postu iz leta 2018, v katerem je Heard trdila, da je bila žrtev družinskega nasilja. Odvetniki Deppa, ki je nekdanjo ženo tožil za 50 milijonov dolarjev, so Heard v uvodnem nagovoru označili za lažnivko, obsedeno s svojo podobo. Igralkini odvetniki pa so trdili, da jo je Depp privedel na sodišče, da bi jo uničil, v zakonu pa naj bi trpela čustveno, verbalno in fizično nadlegovanje.

Veliko pozornosti je pritegnilo pričanje manekenke Kate Moss, nekdanjega Deppovega dekleta, ki je zanikala trditve Amber Heard, češ da naj bi jo Depp nekoč porinil po stopnicah. “Nikoli me ni ne porinil, ne udaril ali vrgel po stopnicah,” je dejala supermanekenka, ki je bila z Deppom v zvezi med letoma 1994 in 1997. Veliko medijske pozornosti pa je požela tudi odvetniška ekipa Deepa, še posebej 37-letna odvetnica Camille Vasquez, predvsem zaradi navzkrižnega zasliševanja, s katerim je skoraj povsem strla Heard, a tudi zaradi tabloidnih natolcevanj, češ da sta si z Deppom videti sumljivo blizu.

Sojenje, ki je postajalo vse bolj podobno resničnostnemu šovu, je vsak dan v sodno dvorano privabilo polno število obiskovalcev. Pred začetkom sojenja pa so bili številni odvetniki prepričani, da Depp nima možnosti za zmago. Tožbo zaradi obrekovanja, ki jo je vložila javna osebnost, kot je Depp, je težje dokazati, ker mora tožnik dokazati ne le, da je bila žaljiva izjava o njem neresnična, ampak tudi “škodoželjna”.

Camille Vasquez
Kevin Lamarque/REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!