Johnson sprejel odločitev, v bitko za vodjo konservativcev se ne bo podal

Svet 23. Okt 202223:02 0 komentarjev
Boris Johnson
Toby Melville/REUTERS

Boris Johnson, nekdanji britanski premier, je danes sporočil, da se ne bo znova podal v bitko za vodjo konservativcev oziroma naslednjega britanskega premierja. Posledično ima največ možnosti za zmago na vnovičnih internih volitvah v konservativni stranki nekdanji minister za finance Rishi Sunak. Odstopljena britanska premierka Liz Truss je sicer Sunaka na volitvah v začetku septembra premagala.

Nekdanji britanski premier Boris Johnson je danes sporočil, da ne bo kandidiral za voditelja britanskih konservativcev. Čeprav ima, kot je poudaril, zagotovljeno zadostno podporo med torijci, pa se za kandidaturo ni odločil, so njegovo izjavo povzele tuje tiskovne agencije.

Kot je še ocenil v izjavi, ima dobre možnosti, da konservativcem prinese novo zmago na splošnih volitvah leta 2024, a se bo zdaj umaknil v interesu enotnosti stranke.

Po četrtkovem odstopu britanske premierke Liz Truss tako najresnejši kandidat za prevzem položaja vodje konservativne stranke in s tem premierskega stolčka ostaja nekdanji finančni minister Rishi Sunak. Po podatkih BBC naj bi zbral podporo že več kot 140 poslancev, za kandidaturo je potrebnih sto glasov torijskih poslancev.

Sunak je ob današnji objavi kandidature na Twitterju poudaril, da želi državo pripeljati skozi krizo z “integriteto in profesionalnostjo”. Med možnimi kandidati je še nekdanja obrambna ministrica Penny Mordaunt, ki pa naj bi po podatkih BBC zbrala 24 glasov podpore. Kandidati morajo sto glasov podpore zbrati do ponedeljka do 14. ure po londonskem času.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!