Jourova potrdila resno zaskrbljenost glede pravosodja na Poljskem

Svet 22. Feb 202222:02 0 komentarjev
Vera Jourova
Johanna Geron/via REUTERS

Evropska komisija je še vedno resno zaskrbljena zaradi pravosodja na Poljskem, konkretno glede odločitev ustavnega sodišča v povezavi s primarnostjo evropskega prava, disciplinske zbornice vrhovnega sodišča in sodnega sveta, je danes v Bruslju izpostavila podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova.

Ministri držav članic Evropske unije (EU), pristojni za evropske zadeve, so v Bruslju razpravljali o vladavini prava na Poljskem v okviru procesa po 7. členu pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici evropskih vrednot. Proces je sicer že leta v zastoju, saj med članicami ni zadostne podpore kakršnemu koli premiku.

Razprava ministrov o Poljski je potekala v obliki zaslišanja. Med slovenskim predsedovanjem Svetu EU so ministri lani decembra opravili pregled stanja. Zaslišanje je nekoliko konkretnejši format razprave, a večjih premikov niti tokrat ni bilo pričakovati.

Proces po 7. členu pogodbe EU je unija v primeru Poljske sprožila decembra 2017. Od takrat so se zvrstila štiri zaslišanja, tri v letu 2018 in eno junija lani. V primeru Madžarske se je postopek začel septembra 2018 in od takrat so bila tri zaslišanja, dve v letu 2019 in eno junija lani.

Jourova zaskrbljena zaradi odločitve ustavnega sodišča o primarnosti evropskega prava

Po današnjem petem zaslišanju je Vera Jourova izpostavila, da je komisija še vedno resno zaskrbljena, zlasti zaradi odločitev poljskega ustavnega sodišča, ki postavljajo pod vprašaj primarnost evropskega prava, sodnega sveta, ki ima pomembno vlogo pri imenovanju sodnikov, a njegova neodvisnost ni zagotovljena, ter sodniške disciplinske zbornice, ki spodkopava neodvisnost sodnikov.

Podpredsednica komisije je danes izpostavila zlasti vprašanje sodnega sveta, češ da se mu trenutni mandat izteče 7. marca in da je to dober trenutek, da se nekaj stori. Opozorila je, da bi lahko komisija v nasprotnem primeru tudi rešitev problema sodnega sveta postavila kot pogoj za odobritev poljskega načrta za okrevanje. Ta je trenutno brez potrditve zaradi zapletov glede disciplinske zbornice.

Načrte poljskega predsednika Andrzeja Dude glede reforme disciplinske ureditve je Jourova označila za pozitiven korak, a opozorila, da so ključni konkretni rezultati, ki jih še ni.

Smernice o pogojevanju evropskega denarja pričakovati v treh tednih

Na vprašanje, zakaj ni bilo tokrat tudi zaslišanja Madžarske, ki je poleg Poljske prav tako v procesu v okviru 7. člena, je francoski državni sekretar Clement Beaune odgovoril, da je zaslišanje Madžarske predvideno maja in da ga niso želeli imeti tik pred madžarskimi volitvami, ki bodo v začetku aprila.

Današnja razprava je potekala v pričakovanju smernic Evropske komisije za uporabo evropske zakonodaje o pogojevanju evropskega denarja s spoštovanjem vladavine prava. Te naj bi bile nared v treh tednih. Jourova je dejala, da je premik na podlagi te uredbe po odločitvi Sodišča EU, ki je potrdilo ustreznost zakonodaje, mogoč kmalu.

Beaune pa je še spomnil, da bo prihodnji teden v francoskem Arlesu neformalno zasedanje ministrov EU za evropske zadeve, posvečeno razpravi o vladavini prava.

Slovenijo je na današnjem zasedanju zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan. Z zunanjega ministrstva so po zasedanju sporočili, da so članice unije soglasno obsodile odločitev Rusije za priznanje neodvisnosti Donecka in Luganska ter se zavzele za enoten, hiter ter odločen odziv EU. Dovžan je po navedbah ministrstva za zunanje zadeve v razpravi poudaril, da je poleg sprejetja svežnja sankcij proti Rusiji potrebna tudi konkretna ponudba Ukrajini v smislu perspektive članstva v EU. Poudaril je, da je okrepitev širitvene politike EU najboljši odgovor na aktualne varnostno politične izzive.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!