Jugu Kitajske grozijo poplave, ki “smo jim priča približno enkrat na stoletje”

Svet 21. Apr 202414:15 0 komentarjev
Prizor iz Guangdonga
Prizor iz Guangdonga (Foto: PROFIMEDIA)

Oblasti na Kitajskem so zaradi močnega deževja izdale opozorilo pred hudimi poplavami, ki grozijo južnim delom države, zlasti provinci Guangdong, so danes poročali državni mediji. Zaradi močnih nalivov so narasle vode v delti Biserne reke, ponekod so se sprožili tudi zemeljski plazovi, v katerih je bilo poškodovanih šest ljudi.

Hudourniški nalivi, ki so jim od četrtka priča v delih province Guangdong, so dvignili nivo rek in jezer, narasle so tudi vodne poti v delti reke Zhu Jiang ali Biserne reke, ki predstavlja središče kitajske proizvodnje in je eden najbolj naseljenih delov Kitajske. Samo v Guangdongu živi približno 127 milijonov ljudi.

Kitajski mediji so poročali, da območju grozijo poplave, ki “smo jim priča približno enkrat na stoletje”, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti v Guangdongu so lokalne predstavnike pozvale, naj se pripravijo na izredne razmere, da bi se izognili naravni katastrofi, ter za prizadete ljudi zagotovijo hrano, vodo, oblačila in namestitev.

Vremenska opozorila veljajo za večino osrednjega Guangdonga, državni meteorološki urad pa opozarja na močna neurja na obalnih območjih, ki bi lahko trajala do ponedeljka.

Prizor iz Guangdonga
Prizor iz Guangdonga (Foto: PROFIMEDIA)

Evakuirali skoraj 20 tisoč ljudi

Posnetki iz zraka, ki jih je danes objavila državna radiotelevizija CCTV, so pokazali, da se poplavna voda v nekaterih mestih razliva blizu ulic, zaradi česar so nizko ležeče zgradbe poplavljene.

Kot poroča Reuters, so v mestu Čingjuan na severu Guangdonga evakuirali skoraj 20.000 ljudi. O smrtnih žrtvah za zdaj ne poročajo. Deževje je sprožilo tudi zemeljske plazove, ki so prizadeli šest vasi v okolici mesta Jiangvan na severu province, zaradi česar je bilo poškodovanih šest ljudi, številni pa so bili odrezani od sveta.

V provinci Guangši zahodno od Guangdonga so močni vetrovi uničili več zgradb, kažejo posnetki, ki so jih objavili državni mediji. Močne nevihte so za danes napovedane tudi v delih sosednjih provinc Jiangši in Fujian.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!