“Junak večera”: enajstletnik sam iz Ukrajine prišel na Slovaško

Svet 06. Mar 202212:14 > 13:08
deček
Polícia Slovenskej republiky/FACEBOOK

Slovaška policija je na družabnem omrežju objavila ganljivo zgodbo ukrajinskega dečka, ki je v begu pred vojno brez spremstva prispel na Slovaško, s seboj je imel le nahrbtnik in telefonsko številko, napisano na roki.

Vse več ganljivih zgodb prihaja iz Ukrajine in okoliških držav, kamor ljudje bežijo pred rusko agresijo. Ena takih je tudi zgodba komaj 11-letnega dečka, ki je zahtevno pot iz Zaporožja, mesta na jugovzhodu države, do ukrajinsko-slovaške meje, premagal sam. “Solze imamo v očeh. To je junak večera,” piše na Facebookovem profilu slovaške policije.

“S plastično vrečko, potnim listom in telefonsko številko je prišel povsem sam, saj so morali starši ostati v Ukrajini. Prostovoljci so ga oskrbeli, odpeljali na toplo in mu ponudili obrok,” je zapisano v objavi policije. “Osvojil nas je z nalezljivim nasmeškom in z junaško neustrašnostjo in odločnostjo.” Zgodba se je srečno končala, saj so policisti, zahvaljujoč telefonski številki, ki jo je imel zapisano na roki in listu papirja v potnem listu, poklicali sorodnike, ki so prišli po 11-letnika.