Jutranja akcija v Avstraliji: morski psi napadli manjše plovilo s tremi osebami

Svet 06. Sep 202309:25 0 komentarjev
Velika ladja, ki prevaža vozila, ob poškodovanem čolnu.
Foto: AMSA

Agencija za pomorsko varnost je ob severovzhodni obali Avstralije v sredo v zgodnjih jutranjih urah prejela klic v sili. Manjše napihljivo vozilo so napadli morski psi in uničili precejšen del plovila. Tri moške na posadki so uspešno rešili in jih bodo nepoškodovane pripeljali v Brisbane.

Avstralska agencija za pomorsko varnost (Amsa) je v sredo v zgodnjih jutranjih urah koordinirala reševanje treh oseb na krovu napihljivega plovila ob severovzhodni obali Avstralije, poroča CNN. Plovilo, ki je zaradi več napadov morskih psov delno potonilo, je plulo v Koralnem morju jugovzhodno od Cairnsa.

Na krovu plovila oziroma napihljivega katamarana, kot mu tudi pravijo, so bili trije moški, stari med 28 in 63 let, in sicer dva državljana Rusije in en francoski državljan, še piše CNN. Devetmetrsko plovilo se je znašlo v težavah, potem ko so morski psi napadli napihljiv trup plovila. Posadka je nemudoma uporabila radijski oddajnik za označevanje položaja v sili EPIRB in poslala signal oziroma klic v sili.

Po prejemu klica na pomoč je tamkajšnja agencija za pomorsko varnost za pomoč pri reševanju prosila panamskega prevoznika vozil Dugong Ace, ki je bil v bližini, na kraj reševanja pa je sama poslala reševalno letalo. Dugong Ace je uspešno izvedel akcijo in z napadenega plovila rešil tri osebe, ki naj bi po poročanju Amse v Brisbane prispele v četrtek zjutraj.

Rusko plovilo, napihljiv katamaran.
Devetmetrsko napihljivo plovilo ali manjši katamaran, ki je plul od Vanuatuja proti severovzhodnem mestu Cairns. (Vir: AMSA)

Dežurni vodja službe Amsa Joe Zeller je za CNN dejal, da je plovilu, ko so ga našli, manjkal velik del trupa. Zakaj se je zgodil napad morskih psov, še ni znano.

Kot je Zeller pojasnil, “morski psi plovila napadejo iz več razlogov, vendar pa motiv teh še ni znan”. Potovanje od Vanuatuja do Cairnsa, na katero so se odpravili trije moški, običajno traja dva do tri tedne.

Zemljevid severovzhodni del Avstralije in Koralno morje.
Tri osebe so reševali 835 kilometrov jugovzhodno od mesta Cairns. (Foto: Google Maps)

Moški, ki so jih rešili iz potapljajočega se vozila, so zdaj na varnem, živi in zdravi, so še sporočili z agencije.

Nesrečo so na agenciji Amsa izkoristili tudi za to, da so še enkrat opozorili, kako pomembno je imeti ob sebi svetilnik za klic v sili. Svetilnik, ki je opremljen s sistemom GPS, vam lahko v nesreči reši življenje, so zapisali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!