Kaj bo z deklicama, starima 12 in 13 let, ki naj bi v Nemčiji umorili 12-letnico

Črna kronika 15. Mar 202315:17 0 komentarjev
V Nemčiji umorjena 12-letna deklica.
PROFIMEDIA

Nemško javnost pretresa grozljiv umor 12-letne deklice. Njeno truplo so s številnimi vbodnimi ranami našli v gozdu blizu doma. Umora sta osumljeni njeni vrstnici, stari 12 in 13 let, ki sta po poročanju nemških medijev dejanje tudi že priznali. Motiv za umor še ni znan, nemški mediji pa neuradno pišejo, da je šlo za maščevanje. Ker sta osumljenki mlajši od 14 let, kazenski pregon zoper njiju v Nemčiji ni mogoč. "Po zaslišanju ju bodo morali izpustiti na prostost. Oblasti ju lahko zaslišijo zgolj v prisotnosti staršev. Ker sta mladi, ne bosta obsojeni za kaznivo dejanje," je posebej za N1 pojasnil odvetnik Edin Koca, ki dela v Nemčiji. Se bosta torej vrnili domov in v normalno življenje ali ju čaka kakšna drugačna usoda?

Nemško javnost je v nedeljo močno pretresel umor 12-letne deklice. Umora sta osumljeni njeni vrstnici, deklici, stari 12 in 13 let.

Starši so izginotje deklice prijavili v soboto popoldne, ko se po obisku prijateljice ni vrnila domov. Njeno truplo so našli v nedeljo, in sicer na gozdnatem območju blizu njenega doma – v vasi Hohenhain blizu mesta Freudenberg na zahodu Nemčije.

Po navedbah policije je deklica umrla zaradi številnih vbodnih ran z nožem in izgube krvi.

V Nemčiji umorjena 12-letna deklica.
PROFIMEDIA

Tamkajšnji tožilec je za nemške medije povedal, da so se žrtev in osumljenki med seboj poznala. Ali so dekleta prijateljevala in obiskovala isto šolo, policija ne razkriva. Motiv za umor za zdaj še ni znan, nemški mediji pa pišejo, da naj bi šlo neuradno za maščevanje. Po poročanju tamkajšnjih medijev sta osumljenki dejanje tudi že priznali.

Policija orožja še ni našla, prav tako ni dokazov glede vpletenosti tretje osebe ali o spolnem napadu. Nemške oblasti podrobnosti o umoru niso razkrile zaradi starosti osumljenk, ki sta premladi, da bi za dejanje lahko kazensko odgovarjali. Za dekleti pa trenutno skrbi urad za mladino.

Odvetnik Edin Koca, ki dela v Nemčiji, je v pogovoru posebej za N1 pojasnil, da zaradi njune mladosti policija ne more voditi postopkov. “Po zaslišanju ju bodo morali izpustili na prostost. Kolikor vem, ju oblasti lahko zaslišijo v prisotnosti staršev. Ker sta mlajši od 14 let, ne bosta obsojeni za kaznivo dejanje,” je pojasnil in dodal, da oblasti ne morejo izreči kazenskih sankcij ali uvesti kazenskih postopkov.

“Podrobnih okoliščin ne poznam, ne vem, kako bo sodnik odločil, saj gre za prvi primer, v katerega sta vpleteni tako mladi dekleti. Mogoče bosta šli v skrbništvo ali v kakšno prevzgojno institucijo, mogoče bodo uvedli postopek zoper starše, da so dovolili umor iz malomarnosti.”

Povedal je še, da to kaznivo dejanje ne bo zabeleženo v njuni kazenski evidenci. “Šlo bo za interno obravnavo, videlo se bo le, da je bil postopek speljan. In to je to,” je še povedal.

Kdaj je oseba kazensko odgovorna v Nemčiji?

Po nemškem zakonu mlajše od 14 let na sodišču štejejo med otroke, posledično niso kazensko odgovorni. Zoper njih ni mogoče sprožiti kazenskega pregona, lahko pa se odredijo ukrepi, kot sta odvzem skrbništva ali namestitev v prevzgojni dom.

Nad 14. letom je oseba “pogojno kazensko sposobna”. To pomeni: od takrat dalje osebe niso niti sposobne niti nesposobne storiti kaznivega dejanja. O tem odloča sodišče glede na posamezen primer. Pri tem je cilj vzgojni ukrep in ne kaznovanje.

Od 18. leta starosti: Osebe, starejše od 18 let, se pred sodiščem obravnavajo kot popolnoma sposobne za storitev kaznivega dejanja. Vendar je do 21. leta starosti potrebno prehodno obdobje. To pomeni, da če je storilec v času kaznivega dejanja mladoletnik in ne odrasla oseba ali če je treba kaznivo dejanje obravnavati kot mladoletniško kaznivo dejanje, se lahko še vedno uporabi zakon o mladoletnikih.

Od 21. leta: Storilci kaznivih dejanj se na sodišču brez omejitev obravnavajo kot polnoletne osebe in se kaznujejo v skladu s kazenskim pravom za polnoletne osebe.

Pouk odpovedan, šola prostor žalovanja

Kor poroča Welt, je pouk v šoli, ki jo je obiskovala pokojna 12-letnica, do nadaljnjega odpovedan. Namesto tega si učenci in učitelji vzamejo veliko časa za pogovore, je za nemški medij povedal Christoph Söbbeler, tiskovni predstavnik pristojne okrožne vlade v Arnsbergu. “Trenutno je šola kraj, ki ponuja možnost pogovora in žalovanje učencev.” Na šoli so tudi številni psihologi in strokovnjaki, ki ponujajo pomoč.

Ministrski predsednik zvezne dežele Severno Porenje – Vestfalija Hendrik Wüst je medtem sporočil, da je zaradi umora osupel. “Nepredstavljivo in skoraj neznosno je, da bi bili otroci sposobni takšnih dejanj,” je dejal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!