Reševalci našli razbitine pogrešane podmornice, vseh pet potnikov umrlo

Svet 22. Jun 202308:31 > 21:53 5 komentarjev
Podmornica Titan
PROFIMEDIA

Razbitine, ki so jih reševalci našli 500 metrov stran od potopljenega Titanika, so bile del pogrešane podmornice Titan, so sporočili iz ameriške obalne straže. Vseh pet potnikov je umrlo, prve ugotovitve pa kažejo na implozijo podvodnega plovila.

V bližini ostankov potopljenega Titanika so reševalci našli razbitine pogrešane podmornice Titan. Kot je na tiskovni konferenci povedal vodja reševalne akcije kontraadmiral John Mauger, so daljinsko vodena reševalna plovila dele podmornice našla slabih 500 metrov stran od Titanikovega premca. Po njegovih besedah so našli pet ključnih delov pogrešane podmornice, med katerimi sta tudi del repa in zunanji del tlačne komore.

Predstavniki ameriške obalne straže, ki je vodila in usmerjala reševalne aktivnosti, so zavrnili možnost, da bi podmornica Titan razpadla po trčenju z ostanki potopljenega Titanika. “Prve ugotovitve kažejo na implozijo plovila,” je povedal Mauger. Kdaj naj bi se to zgodilo, ni znano.

Tik pred tiskovno konferenco obalne straže so iz podjetja OceanGate, ki upravlja podmornico, sporočili, da je vseh pet potnikov umrlo. Vodja reševanja je ob tem povedal, da posmrtnih ostankov peterice najverjetneje ne bodo mogli spraviti na površje. Svojcem in prijateljem umrlih je izrekel sožalje in zagotovil, da jim skušajo zagotoviti vse informacije o nesreči.

V preteklih dneh je upanje, da bi lahko posadko pogrešanega plovila našli še živo, okrepilo trkanje, ki so ga zaznali sonarji reševalcev. Ti pa niso prihajali od pogrešane podmornice, saj se lokacija razbitin in izvora zvoka ne ujemata, je zatrdil kontraadmiral. Strokovnjaki so v preteklih dneh večkrat opozorili, da bi šlo lahko za naravne zvoke ali pa hrup reševalnih ladij, ki so prihajale na območje.

Ekipa ameriške obalne straže bo raziskovanje na morskem dnu z daljinsko vodenimi podmornicami nadaljevala. V naslednjih 24 urah pa bodo domov začele odhajati številne druge ekipe reševalcev. Nesreči bo sledila tudi preiskava, katera država jo bo vodila, pa za zdaj še ni jasno.

Na krovu podmornice je bilo pet ljudi, med njimi izvršni direktor in ustanovitelj podjetja OceanGate Stockton Rush. Poleg njega so življenje izgubili še 58-letni britanski milijarder Hamish Harding, nekdanji potapljač francoske mornarice in raziskovalec Titanika Paul-Henry Nargeolet, pakistanski poslovnež Šahzada Davud in njegov sin Suleman.

Iskanje podmornice se je začelo v nedeljo zvečer, ko je osebje na kopnem z njo izgubilo stik. Plovilo je uporabljalo dva komunikacijska sistema – besedilna sporočila, ki so šla do ladje na površini in nazaj, ter varnostne signale, ki so se oddajali vsakih 15 minut. Oba sistema sta prenehala delovati približno uro in 45 minut po začetku spuščanja.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje