Kaj je Putin povedal v govoru, ki naj bi “določil usodo Rusije”?

Svet 26. Jun 202321:34 2 komentarja
Vladimir Putin
Sputnik/Gavriil Grigorov via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin je prvič po končanem uporu najemniške vojaške skupine Wagner nagovoril narod. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pred tem dejal, da bo ta govor "določil usodo Rusije".

Ruski predsednik Vladimir Putin je v posnetem televizijskem nagovoru narodu dejal, da se je ruska družba poenotila, poroča Reuters. Dodal je, da so javne organizacije, verske institucije, vodilne politične stranke – pravzaprav celotna ruska družba – zavzele trdno, nedvoumno stališče podpore ustavnemu redu.

V nadaljevanju nagovora je veliko večino članov skupine Wagner označil za ruske patriote. “S tem, ko so se obrnili, so se izognili nadaljnjemu prelivanju krvi,” je dodal. Zahvalil se je poveljnikom in vojakom skupine Wagner, ker so se izognili spopadu. Tistim, ki želijo oditi v Belorusijo, pa je sporočil, da bo držal svojo obljubo in jim to dovolil. Kot alternativo jim je ponudil tudi, da podpišejo pogodbo z ruskim ministrstvom za obrambo in se tako pridružijo ruski vojski.

Putin je v svojem nagovoru dejal tudi, da so bile vse odločitve, potrebne za nevtralizacijo grožnje, sprejete že takoj na začetku, “vendar je bil zanje potreben čas, da se skladno z njegovimi ukazi zadeve razrešijo mirno”. Upor bi bil v vsakem primeru zatrt, tisti, ki so ga začeli, pa so se zavedali, da so njihova dejanja kazniva, je poudaril. Zahvalil se je vsem varnostnim službam, ki “so ostale zveste prisegi”, pa tudi umrlim pilotom, njegov govor povzema BBC.

Po poročanju Sky News je Putin poudaril, da so kakršnakoli izsiljevanja ali poskusi, da bi zanetili notranje nemire, obsojeni na neuspeh. Dodal je, da je Zahod želel, da se ruski vojaki pobijejo med seboj. Prav tako je vpletenosti obtožil Ukrajino in upor označil za “maščevanje za njihovo neuspešno protiofenzivo”. Zagotovil je, da bo vse, vpletene v “sobotno kriminalno dejavnost”, doletela roka pravice. Upor je označil za “ogromno grožnjo” in dejal, da je bil njegov cilj oslabiti državo.

V video nagovoru, ki je bil dolg le malo več kot pet minut, se je zahvalil beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku za njegova prizadevanja za mirno rešitev razmer, a je ob tem dodal, da je odločilno vlogo “odigrala enotnost družbe”.

Nazadnje je Putin narod nagovoril v soboto, ko je bil Wagnerjev pohod na Moskvo še v teku. Takrat je to dejanje označil za nož v hrbet in napovedal, da bodo zatrli oboroženi upor. Odgovornim je zagrozil, da bodo najostreje kaznovani.

Ruski mediji poročajo, da se je Putin po nagovoru sestal z vodji ruskih varnostnih služb. Na srečanju naj bi bil tudi ruski obrambni minister Sergej Šojgu, za katerega je vodja skupine Wagner Jevgenij Prigožin pred sobotnim pohodom proti Moskvi zahteval, da ga razrešijo s položaja.

Sestanek Putina z vodji ruskih varnostnih služb
Sputnik/Gavriil Grigorov via REUTERS

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje