Kaj je tako drugače na Norveškem? Črnogorca sta navdušena

Svet 19. Mar 202405:07 0 komentarjev
Norveška, Lofotski otoki
Foto: PROFIMEDIA

Črnogorska inženirja, ki že deset let živita na Norveškem, sta v intervjuju za podgoriške Vijesti pripovedovala o razlikah v delovni kulturi med njuno novo in staro domovino.

Pred skoraj desetimi leti sta črnogorska inženirja zapustila domovino in se preselila na Norveško.

Skandinavska država je po odkritju nafte konec šestdesetih let dvajsetega stoletja postala ena najbogatejših evropskih držav, s tem pa tudi ena najbolj zaželenih za delo in življenje. O tem, kako je tam živeti in kakšen je odnos Norvežanov do delavcev, sta Boško Janjušević in Dino Rastoder govorila v intervjuju za podgoriške Vijesti, poroča N1 Beograd.

“Za življenje na Norveškem so, v primerjavi s Črno goro in Balkanom, značilni visok standard, varnost, dostop do zdravstva in izobraževanje in večja usmerjenost h kakovosti življenja,” je za podgoriške Vijesti povedal Boško Janjušević, ki je doma iz Nikšića. “Razlike vključujejo tudi manjšo birokracijo, večjo ekološko ozaveščenost in zanimanje za prosti čas, preživet v naravi,” pa je dodal Janjušević, ki dela kot menedžer za investicije v podjetju Norsk Hydro, enem največjih svetovnih proizvajalcev aluminija.

“Znanje in trud zelo cenjena”

Tudi njegov rojak, Podgoričan Dino Rastoder, ki dela v banki DNB, največji finančni ustanovi na Norveškem, meni enako. “Moj glavni vtis iz podjetij, kjer sem delal, je vzajemno spoštovanje. Ne glede na položaj ali izkušnje te bodo poslušali in tvoje mnenje spoštovali. Znanje in trud sta zelo cenjena. Nad vsem pa je kakovosten odnos med delom in družino,” je povedal za Vijesti. Dodal je, da seveda tudi na Norveškem v podjetjih potekajo borbe za položaje, pozornost in dokazovanja. “Ampak v teh desetih letih nihče od mene ni pričakoval, da bom delal zunaj delovnega časa, ob vikendih, na dopustu in podobno. Občasno smo delali tudi dlje od predvidenega časa, vendar je to bilo vedno načrtovano in moja odločitev,” je povedal.

“Za dobrega delavca se tukaj vsi borijo in spoštujejo njegov doprinos”

Po njegovih besedah je za Norveško značilno delovanje sistema, v katerem primanjkuje kakovostnih delavcev.

“Za dobrega delavca se tukaj vsi borijo in spoštujejo doprinos, ki ga ustvarja. Poslovanje je do konca zasnovano na tem, kdo lahko proizvede boljši proizvod ali ponudi boljšo storitev – torej, kdo lahko zmaga v realni tekmi na trgu. V Črni gori pa je večina poslov v povezavi z dejavniki, ki s trgom nimajo zveze, kot so prijateljstva, sorodstva, stranke in podobno,” je še dejal Rastoder.

Tudi Janjušević je dejal, da je uravnoteženost med poslovnimi obveznostmi in zasebnim življenjem na Norveškem visoka.

Kar pa zadeva poslovanje, to po njegovih besedah vključuje visoko transparentnost, manjšo agresivnost, bolj učinkovite procedure in večjo pozornost do delavskih pravic in zdravja. “Že na prvem razgovoru za delo naletite na veliko profesionalnost. Že takrat lahko vidite, da so cenjene izključno človeške in profesionalne karakteristike,” je dejal Janjušević in dodal, da je poslovni proces na Norveškem usmerjen v timsko delo in inovacije.

Želita si, da bi mladi Črnogorci na Norveško prihajali le zaradi severnega sija in poslov

Kaj pa Norvežani? Rastoder zanje pravi, da so zelo iskreni ljudje, radovedni in odprti.

“Nekdo bi morda rekel, da so hladni, brez temperamenta in podobno. Verjetno pa bi za nas lahko rekli, da smo hrupni, agresivni in leni. Ne eno ne drugo ni res. Različne kulture komunicirajo na različne načine. Življenje v multikulturni državi te nauči, da si na take stvari bolj pozoren. Nauči te, kako komunicira Norvežan, kako Indijec in kako Portugalec,” je dejal v intervjuju.

Na vprašanje, ali svojo prihodnost vidi v Črni gori, je Janjušević dejal, da “trenutno njegovi in družinski dolgoročni načrti Črne gore ne vključujejo”, medtem ko je Rastoder dejal: “Nikoli ne reci nikoli.”

Čeprav pravita, da imata pozitivne izkušnje z življenjem na Norveškem, bi si želela, da bi mladi Črnogorci v prihodnje na Norveško prihajali izključno zato, da bi videli severni sij ali da bi se dogovorili za proizvod ali storitev, ki ju ponuja Črna gora, ne pa zato, da bi se na Norveško preselili, še pišejo podgoriške Vijesti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!