Kaj je v prvem božičnem govoru povedal kralj Karel III.?

Svet 25. Dec 202220:00 0 komentarjev
Kralj Karel III. božični govor
Profimedia

Novi britanski kralj Karel III. se je v svojem prvem božičnem nagovoru danes poklonil posameznikom, dobrodelnim organizacijam in verskim skupinam, ki v Združenem kraljestvu z "iskreno solidarnostjo" pomagajo ljudem v stiski. Izrazil je tudi sočutje z ljudmi, ki se med recesijo spopadajo z visokimi življenjskimi stroški.

V nagovoru iz kapele gradu Windsor, kjer so septembra pokopali njegovo mati Elizabeto II., se je 74-letni kralj ljudem zahvalil za “ljubezen in sočutje”, ki so ju izrazili po njeni smrti. V vnaprej posnetem sporočilu je dejal, da je to “posebno ganljiv čas za vse, ki smo izgubili ljubljene osebe”.

Nato je spregovoril o vplivu vse večjih gospodarskih težav v državi, ko visoka inflacija zmanjšuje zaslužke in stopnjuje stavke zaradi plač v javnem in zasebnem sektorju. “Še posebej se želim pokloniti vsem tistim čudovito prijaznim ljudem, ki tako velikodušno darujejo hrano, donacije ali svoj čas, da bi podprli tiste okoli sebe, ki so v največji stiski,” je dejal.

Britanska kraljeva družina se je sicer letos za božič vrnila k tradiciji, ki jo je prekinila pandemija covida-19, in se je za božič znova zbrala na dvorcu Sandringham na svojem zasebnem posestvu na vzhodu Anglije.

Kralju in njegovi 75-letni soprogi, kraljici Camilli, so se danes pri bogoslužju v lokalni cerkvi pridružili princ William in žena Kate ter njuna otroka, princa George in Louis ter princesa Charlotte. Tam je bil tudi princ Andrew, odsotna pa sta bila princ Harry in njegova žena Meghan, ki živita v ZDA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!