Kaj o letalu, na katerem je bil Prigožin, kaže radar? “Vse je izgledalo v redu”

Svet 24. Avg 202306:57 > 13:44 9 komentarjev
V Rusiji strmoglavilo letalo, na katerem naj bi bil vodja Wagnerja Prigožin
Foto: PROFIMEDIA

Po podatkih, s katerimi razpolaga stran Flightradar24, ki spremlja lete, naj letalo, ki je včeraj strmoglavilo v Rusiji, ne bi imelo težav do zadnjih 30 sekund, ko je padlo. Na letalu je bil po navedbah pristojnih v Rusiji tudi Wagnerjev šef Jevgenij Prigožin, špekulacij o tem, kaj se je zgodilo, pa je veliko.

Letalo Embraer Legacy 600, ki je včeraj strmoglavilo severno od Moskve in na katerem je po navedbah ruskih oblasti potoval tudi šef podjetja Wagner Jevgenij Prigožin, naj ne bi kazalo težav do zadnje pol minute, kažejo podatki, ki jih pridobivajo z radarjev.

Letalo se je nenadoma prelomilo navzdol nekaj po 17. uri, je po navedbah tiskovne agencije Reuters povedal Ian Petchenik iz Flightradar24, strani, ki spremlja lete. V okoli 30 sekundah je letalo, ki je letelo na višini 8.500 metrov, padlo za približno 2.500 metrov. “Karkoli se je zgodilo, se je zgodilo hitro,” je povedal Petchenik. Po njegovih besedah pred dramatičnim padcem ni bilo “znakov, da bi bilo karkoli narobe z letalom”.

Podobno je za CNN povedal tudi dolgoletni novinar za področje znanosti ter letalske oziroma vesoljske industrije Miles O’Brien. Letalo se je po njegovih besedah spustilo zelo hitro in v zavoju, za seboj pa je puščalo veliko dima. “Torej, to je letalo, ki gori. In videti je, kot da manjkajo nekateri strukturni deli, aerodinamične površine,” je povedal in poudaril, da tovrstna letala z neba ne padejo tako “katastrofalno”, če se ne zgodi kaj zelo neobičajnega. Po njegovih besedah bi težave lahko povzročila eksplozija v letalu ali pa to, da je letalo zadel izstrelek.

Po strmoglavljenju letala so ruski preiskovalci že začeli kazensko preiskavo, ki naj bi pokazala, kaj se je zgodilo. O tem je namreč veliko ugibanja: kot še navaja Reuters, so nekateri neimenovani viri za ruske medije ocenili, da je letalo sestrelila zračna obramba (zemlja – zrak), česar pa ni mogoče preveriti.

Keir Giles, strokovnjak za Rusijo iz inštituta Chatham House, je pozval k previdnosti glede poročil o Prigožinovi smrti. Pojasnil je, da je v zadnjem času “več posameznikov spremenilo svoje ime v Jevgenij Prigožin”, s čimer naj bi si šef Wagnerja želel prikriti svoja potovanja.

Tudi EU je posvarila pred špekulacijami o smrti Prigožina. “Komaj kaj, kar pride iz Rusije v teh dneh, je kredibilno. Videli smo poročila o strmoglavljenju letala, vendar pa to sami zelo težko preverimo in zato tudi težko komentiramo. Prav tako ne moremo špekulirati o posledicah domnevne smrti Prigožina za delovanje skupine Wagner po svetu,” je dejal tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Peter Stano.

Polagali cvetje in sveče

Poleg Prigožina, ki je pred dvema mesecema vodil oboroženi upor zoper vrh ruske vojske, je bilo po dostopnih podatkih pristojnih ruskih služb na strmoglavljenem letalu še devet ljudi (vključno s posadko). Padca letala ni preživel nihče. Med njimi je tudi Dmitrij Utkin, Prigožinova desna roka in eden od ustanoviteljev Wagnerja.

CNN še navaja, da so se v sredo zvečer, torej kmalu po tem, ko so pristojni potrdili, da je bil Prigožin na strmoglavljenem letalu, Wagnerjevemu šefu z rožami in svečami poklonili v Sankt Peterburgu. Pred sedežem Wagnerja, ki je v tem mestu, so prav tako razgrnili transparent z napisom “Wagner PMC. Skupaj smo.”

Jevgenij Prigožin
Foto: PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje